Ontwikkeling geitenhouderij op slot

Publicatiedatum: 31 augustus 2017

Gelderland heeft op 30 augustus een voorbereidingsbesluit gepubliceerd waarin de geitenhouderij (voorlopig) op slot gaat. De provincie Brabant heeft op 7 juli 2017 een bouwstop geitenhouderij afgekondigd vanwege mogelijke gezondheidseffecten op de omwonende.  

Uitzondering met omgevingsvergunning

Door dit voorbereidingsbesluit kan een geitenhouderij zich niet meer vestigen, uitbreiden of de oppervlakte dierenverblijven vergroten. Ook het omschakelen naar geitenhouderijen is verboden. Uitzondering hierop geldt voor de bedrijven die vóór deze datum een aanvraag omgevingsvergunning bouw hebben ingediend. 

Een voorbereidingsbesluit is maximaal 1 jaar van kracht. In deze tijd zal Gelderland de provinciale verordening aanpassen, hierin wordt vastgelegd welke eisen er worden gesteld aan de geitenhouderij. 

Vergunning in rest van Nederland

De geitenhouders in de rest van het land kunnen in principe nog een vergunning aanvragen voor het bouwen en uitbreiden van een geitenbedrijf. Er zijn in de andere provincies nog geen extra eisen en/of verboden gesteld aan de geitenhouderij. Het is niet ondenkbaar dat dit in de komende tijd  gaat gebeuren. Bedrijven met uitbreidingsplannen kunnen hierop voorsorteren door alvast een omgevingsvergunning aan te vragen. Onze specialisten helpen u graag op weg.

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Vaste mest uitgangspunt bij nieuwe ligboxenstal familie De Jong

Familie De Jong in Vlist is sterk voorstander van vaste mest; dat voedt het bodemleven en is goed voor de weidevogels. Toen zij van de grupstal overgingen...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden