Goed sonderen bespaart geld
Bij het ontwerpen en bouwen van een fundering dient de draagkracht van de ondergrond goed in kaart gebracht te worden. Dit proces, bekend als sonderen,...
Lees verderOp zaterdag 24 september van 12.00 tot 16.00 uur houden René en Marieke Sonneveld een open dag op hun nieuwe 0+6+0 melkveestal voor 178 koeien aan de Noordpolderkade 4 te Muiderberg. Johan den Hollander die de ondernemers begeleidde met het vergunningen en bouwtraject ontmoet u hier graag. Het is zeer interessant bedrijf om een kijkje te nemen. Zo wordt de mest elektrisch gemixt en wordt er automatisch ingestrooid.
Over wat te doen met de mest en met het type boxen hebben Marieke en René zich breed georiënteerd. “In een studieclub hoorde ik over de gevaren van mest mixen en mestgassen. In de oude stal hadden we geen kelder dus hier hadden we geen ervaring mee,” zegt Marieke, die naast haar werk op de boerderij ook drie dagen als veearts werkt. Om de risico’s op ongelukken met mestgassen zo klein mogelijk te houden en een beter mixresultaat te hebben en vanwege het arbeidsgemak, kozen de ondernemers voor elektrisch mixen. Bij deze afweging werden zij ondersteund door Ap van der Bas, specialist op het gebied van mixplannen en mestverwerkingstechnieken.
Voor de boxbedekking keken de ondernemers bij vele verschillende bedrijven. Eerst waren ze niet enthousiast over diepstrooisel, voornamelijk vanwege de grote hoeveelheid handwerk. Iets wat juist teruggebracht moest worden in het kader van arbeidsefficiëntie. Maar toen zagen ze de JH Mini Stro, een kar die over rails gescheiden mest in de boxen verdeeld, en ze waren meteen verkocht. “Zo heb je de voordelen van diepstrooisel, zoals een goed ligbed en schone koeien, zonder het extra werk,” aldus Marieke. “Door de keuze voor mest scheiden werd elektrisch mixen ook noodzakelijk in onze ogen,’ zegt René.
Lees hier verder over de ervaringen van de familie Sonneveld en hoe Johan den Hollander hen heeft begeleid bij het aanvragen van de vergunningen om de bouw te realiseren en het ontwerpen van de uiteindelijke stal.
Voor meer informatie over de open dag, stuur een mail naar communicatie@dlvadvies.nl.
Bij het ontwerpen en bouwen van een fundering dient de draagkracht van de ondergrond goed in kaart gebracht te worden. Dit proces, bekend als sonderen,...
Lees verderDLV Advies is erkend partner van TUV Nord voor de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Voor klanten die het ontwerp en/of de bouwbegeleiding laten uitvoeren...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.