Rapport over betere huisvesting paarden gepresenteerd aan werkgroep Welzijn van de Sectorraad Paarden

Publicatiedatum: 13 februari 2015

UDEN – Op dinsdag 10 februari overhandigde Erica Bijl van DLV het rapport “Bedrijfseconomische onderbouwing van groepshuisvesting” aan de voorzitter van de werkgroep Welzijn van de Sectorraad Paarden, mevrouw Ruud Pruijsten-Timmermans. Dit gebeurde tijdens een werkbezoek aan de vrijloopstal van manege de Burght te Barneveld. Deze stal voldoet aan de twaalf richtlijnen voor het Welzijn van het paard.

In het rapport worden de resultaten van het welzijnsonderzoek beschreven. Hieruit blijkt dat paarden zich rustiger gedragen en prettiger voelen in dit huisvestingssysteem. In de afgelopen jaren werd de stal intensief gemonitord op verbruikskosten en welzijnsaspecten. Voor de ondernemer heeft deze wijze van huisvesten ook een belangrijk voordeel op bedrijfseconomische gebied. Het is gebleken dat in deze stal de totale kosten 31% lager liggen dan in traditionele systemen. Zie voor de volledige uitleg bijgaand rapport.

De werkgroep Welzijn van de Sectorraad Paarden bracht een werkbezoek aan de vrijloopstal van manege de Burght te Barneveld. Doel van het bezoek was kennis te maken met de nieuwe vorm van huisvesten zoals ondernemer Tjeerd Boelsma dit op zijn bedrijf heeft ontwikkeld. Onder leiding van Wilfred Franken van PPHO is het werkbezoek tot stand gekomen. De stal werd in 2011 ontwikkeld door DLV onder leiding van Erica Bijl welke de subsidie en het ontwerp verzorgde in nauwe samenspraak met Tjeerd Boelsma.

Voor meer informatie: Erica Bijl

Paul Bens stopt als directeur DLV Advies: ‘Zo’n groot concept had ik niet verwacht’

Per 1 juli treedt Paul Bens terug als directeur bij DLV Advies. Hij is al negentien jaar één van de eigenaren en voor de varkenshouderij...

Lees verder

Sterkste Erf verkiezing 2024

Vorig jaar is de familie Ten Kate uitgeroepen tot winnaar van de Sterkste Erf verkiezing. Zij runnen in het Drentse Veeningen een gemengd bedrijf met melkkoeien,...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden