Te weinig stroom: Wat nu?
Stroom wordt steeds schaarser. In veel regio’s kunnen telers niet zomaar een zwaardere stroomaansluiting krijgen vanwege een overbelast elektriciteitsnet....
Lees verderMet melkinstallaties, ventilatie-, irrigatie-, verwarmings- en/of koelingssystemen als grote energievreters heeft de agrarische sector een significante impact op het energieverbruik. “Reden genoeg om hier eens kritisch naar te kijken”, zegt Jurian Lier, projectleider Energie bij DLV Advies. “Niet alleen vanwege financieel-economisch perspectief, maar ook vanwege de energiebesparingsplicht die van toepassing is op bedrijven met een jaarlijks energieverbruik vanaf 50.000 kWh.”
(Agrarisch) ondernemers die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit (inclusief opbrengst van zonnepanelen) verbruiken zijn één keer in de 4 jaar verplicht om de overheid te informeren over de genomen erkende, energiebesparende maatregelen. Deze maatregelen moeten een terugverdientijd van 5 jaar of minder hebben. De voorgenomen Erkende Maatregelen Lijst (EML) is beschikbaar en wordt naar verwachting binnenkort vastgesteld.
Voordat je begint met het verminderen van het energieverbruik is het belangrijk om te weten waarop je kunt besparen. Een energiescan uitvoeren geeft inzicht en handvatten om een plan op te stellen. Jurian weet daar alles van; hij was 10 jaar werkzaam in de melk- en koeltechniek. Sinds kort ligt zijn focus op energiebesparing in de agrarische sector. “Onze klanten hebben lang niet altijd het energieverbruik van hun bedrijf in beeld”, zegt Jurian. “Door het uitvoeren van een energiescan krijgen ze inzicht in zowel het energieverbruik als de besparingsmogelijkheden.”
Los van een energiescan kan er op de P1-poortlezer (een uitleesapparaat) op de slimme energiemeter realtime het energieverbruik worden gelezen. De app wordt meestal gefaciliteerd door de energiemaatschappij. “Voor mensen die veel met het verbruik van hun energie bezig zijn, is het interessant om te zien wat er gebeurt met het elektriciteitsverbruik wanneer een apparaat in- of uitgeschakeld is.”
De energiebesparingsplicht is van toepassing op bedrijfslocaties met een jaarlijks energiegebruik vanaf 50.000 kWh (elektriciteit) of 25.000 m3 (aardgas(equivalent). Deze bedrijven zijn verplicht alle energiebesparende maatregelen uit te voeren die zich binnen 5jaar terugverdienen.
Per 1 juli 2023 wordt de energiebesparingsplicht aangepast, dit houdt onder andere de volgende wijzigingen in:
Naast energiebesparende maatregelen worden ook maatregelen voor de productie van hernieuwbare energie en het overstappen van een energiedrager verplicht, mits de maatregelen CO2 reduceren en een terugverdientijd van vijf jaar of minder hebben.
Het aantal maatregelen op de Erkende Maatregelen Lijst wordt uitgebreid.
Lees hier meer weten over de aanpassingen van de energiebesparingsplicht
Heeft u de afgelopen periode de informatieplicht energiebesparing ingediend, dan bent u verplicht om uiterlijk op 1 december 2023 (opnieuw) te rapporteren over de energiebesparende maatregelen in eLoket van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De ingevulde gegevens vormen de basis voor de controles door de omgevingsdienst.
Heeft u hulp nodig bij het invullen van de rapportageverplichting van de energiebesparingsplicht? DLV Advies kan de rapportageverplichting voor u verzorgen.
Wilt u breder advies waarbij ook rekening gehouden wordt met de nieuwe regels van de energiebesparingsplicht? Dit kan met een uitgebreide energiescan op locatie. Een adviseur van DLV Advies bezoekt uw bedrijf en kijkt samen met u welke besparingsmogelijkheden het bedrijf heeft en wanneer deze gerealiseerd kunnen worden. De terugverdientijden van de geadviseerde investeringen om energie te besparen variëren van 0 tot 5 jaar. De adviseur verzorgt dan ook gelijk de rapportageverplichting van de besparende maatregelen richting RVO.
Interesse? Vul dan het onderstaande formulier in dan nemen we contact met u op.
Stroom wordt steeds schaarser. In veel regio’s kunnen telers niet zomaar een zwaardere stroomaansluiting krijgen vanwege een overbelast elektriciteitsnet....
Lees verderAls je overweegt te stoppen met je bedrijfsvoering, of als je situatie verandert, rijst de vraag wat je met je zonnepanelen moet doen. “Zonnepanelen...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.