Rekentool grondgebondheid

Publicatiedatum: 16 november 2015

Melkveehouders die in 2015 meer koeien en/of minder grond hebben dan in 2014 moeten extra grond werven. 

Dat blijkt uit de rekenregels voor grondgebondenheid die staatssecretaris Van Dam afgelopen vrijdag publiceerde. Bereken met de gratis tool hoeveel extra grond u nodig heeft. 

Hoeveel extra grond nodig is, is afhankelijk van de intensiteit van het bedrijf en de groei in aantallen dieren. Bij minder dan 20 kilo fosfaatoverschot per hectare is geen extra grond nodig. Van 20 tot 50 kilo fosfaatoverschot mag maximaal 75% van de extra geproduceerde kilogrammen fosfaat verwerkt worden. Voor de overige 25% moet extra grond gegenereerd worden. Bij een fosfaatoverschot van 50 kilo of meer mag maximaal 50% van de groei verwerkt worden. Voor de andere helft is extra grond nodig. 

Rekenvoorbeeld

Een bedrijf met een fosfaatoverschot tussen de 20 en 50 kilo, die groeit van 80 koeien in 2014 naar 100 koeien in 2016 en 32 ha grond in gebruik heeft, moet gemiddeld ruim 2,5 ha grasland of 4 ha bouwland extra hebben ten opzichte van 2014. De exacte hectares extra benodigde grond is afhankelijk van de fosfaattoestand op de grond. Bedrijven met een fosfaatoverschot die niet gegroeid zijn in aantallen dieren, maar wel minder grond hebben ten opzichte van 2014 moeten ook extra grond genereren om aan de regels te voldoen. Deze regels hebben gevolgen voor driekwart van de melkveehouders. Zij moeten extra grond genereren en/of een hoger BEX-voordeel realiseren.  

Extra grond vóór indienen Gecombineerde Opgave

In de Gecombineerde Opgave van 2016, moeten de extra hectares grond worden opgenomen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in de benodigde hectares grond. Vul daarom de gegevens in en ontvang binnen twee werkdagen een indicatie van de hoeveelheid benodigde grond. Door minder jongvee aan te houden of een hoger BEX-voordeel te halen is de hoeveelheid extra benodigde grond te beperken. De specialisten van DLV Advies adviseren hierin. 

Sterke daling stikstofbodemoverschot in 2023

“Het stikstofoverschot op de bodembalans dient als richtlijn in het streven naar lagere nitraatconcentraties in het grondwater en betere benutting...

Lees verder

Subsidie behoud grasland gaat op 15 juli open

Voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie is er de komende jaren de subsidie behoud grasland beschikbaar. Deze subsidie is bedoeld om het aantrekkelijk...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden