Roosterkwaliteit verdient aandacht in varkensstallen

Publicatiedatum: 09 september 2021

Het risico op roosterongelukken bij varkensbedrijven is beperkt. Toch is de roosterkwaliteit wel een aandachtspunt, zowel bij oudere stallen als bij nieuwbouw. Roosterkwaliteit controleren is aan te raden.

Over het algemeen worden betonroosters het vaakst bij vleesvarkens en dragende zeugen gebruikt en kunststofroosters of gecoate metalen roosters bij biggen en kraamzeugen. De spleetbreedte en percentage mestdoorlatendheid zijn bepalend, maar ook gebruikseisen als mate van grip of temperatuur van het materiaal. Ook het emissiearme systeem kan eisen stellen. 

Composiet weinig slijtagegevoelig

Een relatief nieuwe toepassing is composiet, met wapening van staal of een soort glasvezel. Het geeft een weinig slijtagegevoelige rooster dat bovendien goed schoon te maken is aldus Geertniek Schonewille, projectleider bouw bij DLV Advies. De prijs voor dit systeem is wel hoger dan voor de traditionele roosters. Composiet kost al snel 50 tot 70 euro per m²  waar een standaardbetonrooster circa 30 euro per m² kost. “Over het algemeen zijn metalen of kunststof roosters met een kleinere overspanning wat minder gevoelig voor aantastingen.”

Houd roosterkwaliteit in de gaten

Slijtage kan leiden tot ongevallen met roosters. De roosterkwaliteit is op verschillende manieren te controleren:

  • Controleer oudere roosters op gebreken. Doe dat in een droge afdeling. Dan zijn afwijkingen het best zichtbaar. 
  • Haarscheurtjes zijn een eerste signaal. Doorzakken is eveneens een teken dat het einde van het rooster nadert. 
  • Bij grote scheuren kan de wapening zijn aangetast. Bij stalen en kunststof roosters kunnen beschadigingen of slijtage leiden tot doorroesten van de metalen draden en verbindingen. 
  • Beoordeel ook de constructie waarop de roosters liggen. Vaak zijn dit betonnen of gemetselde muren met stalen ankers en rails die kunnen verweren. Kalkzandsteen als bovenste laag kan zacht zijn. Verstevig eventueel de hoek met RVS of opmetselen van klinkers. 
  • Hanteer voor opleg van betonnen roosters 5 tot 7 cm. De nieuwe roosters mogen een centimeter korter zijn dan de oude zodat ze altijd goed passen, mits voldoende lengte overblijft.  

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen uit Boerderij van 7 september 2021.

Hoe krijg je meer daglicht in bestaande varkensstal?

De eisen van het Beter Leven-keurmerk worden vanaf 1 januari 2025 aangescherpt, waaronder die voor daglicht. Bij nieuwbouw kun je hiermee rekening houden....

Lees verder

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden