Scheidingstechniek separeert fosfaat uit mest

Publicatiedatum: 08 juni 2017

Tijdens de Boer on tour mestverwerking van 21 juni zijn er verschillende mestverwerkingstechnieken te bekijken die geschikt zijn voor het verwerken van rundvee- én varkensmest. De Micro Vacuüm mestscheider van Keydollar is ook te zien tijdens deze dag. Drijfmesttechniek.nl, de leverancier van Keydollar mestscheider, zal op de locatie van Groot Zevert in Beltrum deze mestscheider verder toelichten.

Nieuwste scheidingstechniek die fosfaat uit mest separeert

De Micro Vacuüm van Keydollar separeert fosfaat uit varkensmest en uit dunne fractie van andere mestsoorten. Dit is mogelijk door het combineren van een vacuüm-techniek gecombineerd met een ultra fijn filter. In varkensmest worden fosfaatgehaltes gereduceerd tot 0,9 g/kg. Bij andere mestsoorten kan de separator worden ingezet als vervolgstap op een standaard mestscheider. Deze nieuwe techniek is gepatenteerd en dusdanig uniek dat behaalde resultaten vergelijkbaar zijn met die van een centrifuge of een decanter. Met de Micro Vacuüm wordt fosfaat op een voordelige manier gesepareerd, waardoor je meer mest kwijt kunt per hectare grond. 

De belangrijkste kenmerken van de Micro Vacuüm zijn:

  • Het  separeert grotendeels fosfaat uit zuivere varkensmest of dunne fractie van rundvee- en varkensmest.
  • De resultaten zijn vergelijkbaar met een centrifuge of decanter. Echter is zowel de aanschafprijs als het engergieverbruik veel geringer.
  • De Micro Vacuüm is een interessante machine om de mest mee voor te behandelen alsvoren deze verder verwerkt kan worden.

Innovatief dunne fractie scheiden

Yke Roelevink, mestbewerkingspecialist bij Drijfmesttechniek.nl, geeft aan dat de vraag naar mestscheiders die dunne fractie kunnen scheiden toeneemt. “De grootste kostenpost van het afzetten van drijfmest zit in fosfaat- en stikstofgehaltes in de drijfmest. Door deze gehaltes te verlagen kan er binnen een bedrijf aanzienlijk worden bespaard op de afzetkosten van drijfmest. Voorheen was het alleen maar mogelijk om deze waardes te behalen met een centrifuge of een decanter.” 

Benieuwd of de Keydollar Micro Vacuüm past binnen uw bedrijfvoering om de mestafzetkosten te verlagen? Kom naar de Boer on tour mestverwerking op 21 juni van 10.00 uur tot 16.00 uur in Beltrum. Bekijk het volledige programma of  meld u direct aan voor deze dag.

Uitnodiging: ondernemen met biologische zuivel

Melkveehouders staan voor belangrijke keuzes in een tijd van verandering. Hoe navigeer je door wet- en regelgeving gericht op natuur en milieu, terwijl...

Lees verder

Transitieperiode cruciaal voor melkkoeien

Een vlotte overgang naar een nieuwe lactatie is van vitaal belang voor melkkoeien. De transitieperiode, die begint ongeveer 45 dagen voor de verwachte...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden