Speklaag van varken mag weer dikker

Publicatiedatum: 25 januari 2018

Binnen twee aflevermodules wil Vion varkens uit een breder gewichtstraject. Het slachtconcern kort de dieren minder op spekdikte. Dat biedt de varkenshouder bijkomende voordelen.

Sinds vorig jaar is het aantrekkelijker vleesvarkens met wat meer spek af te leveren. Met het concept Good Farming Balance, gericht op de internationale vleesmarkten, introduceerde Vion namelijk twee modules die dat mogelijk maken. Bij de module Breed zijn de gewichtseisen wat losgelaten en worden de varkens minder of niet gekort op spekdikte; bij Robuust is het verschil met andere concepten vooral de toegestane hoeveelheid spek.

Volgens de slachterij zijn Nederlandse varkens de laatste jaren zo mager geworden dat het bedrijf de markt niet meer optimaal kan bedienen. “In de traditionele uitbetalingstabel werd spekdikte steevast afgestraft met een fikste prijskorting. Dat was 20 jaar geleden verdedigbaar omdat er weinig magere varkens waren”, zegt Frans Stortelder, COO van Vion Pork. Het is het gevolg van jarenlange fokkerij op magerheid bij eindberen én fokzeugen. Beren mesten heeft het effect verder versterkt. “Op dit moment is de situatie omgekeerd. Met een te uniform uitbetalingssysteem prijst de Nederlandse varkenshouderij zich dus uit de markt.”

Het gaat bij de gevraagde vleeskwaliteit niet alleen om de speklaagdikte, maar ook om het intramusculaire vet, het vet dat in het vlees zit en smaak en malsheid geeft. Er is een verband tussen meer meetbaar spek en de hoeveelheid vet in het vlees. Varkens met wat meer spek afleveren kan dus interessant zijn. 

Minder secuur afleveren

Moeilijk meetbaar is dat varkens met extra spek over het algemeen sterker en minder ziektegevoelig zijn. Ook de voordelen van niet hoeven verplaatsen van varkens naar een andere of restafdeling laten zich moeilijk direct in euro’s uitdrukken, maar maken volgens deskundigen deze modules juist interessant. “Werken met all in-all out wordt makkelijker”, zegt Jan Pijnenburg, adviseur varkenshouderij bij DLV Advies. De voordelen daarvan zijn bekend. Ook Pijnenburg ziet weinig perspectief in het bewust opkrikken van de spekdikte. “Maar varkenshouders kunnen wel een makkelijker varken in de stal leggen, waarbij het afleveren minder secuur komt. Daar kunnen ze het echte voordeel uithalen.”
Overigens verwacht Pijnenburg in dit concept een iets hogere groei, maar een gelijkblijvende voerconversie. Mogelijk is terugschakelen naar goedkoper voer. Niet om met het voer meer spek te maken, maar door een hogere voeropname en de andere voordelen zoals een betere gezondheid.

Lees het complete artikel op Boerderij.nl
 

Wie heeft het Sterkste Erf? Genomineerden voor de verkiezing 2024 zijn bekend

De genomineerden voor de Sterkste Erf Verkiezing 2024 zijn bekendgemaakt. Deze verkiezing richt zich op boeren en boerinnen die niet alleen uitblinken...

Lees verder

Paul Bens stopt als directeur DLV Advies: ‘Zo’n groot concept had ik niet verwacht’

Per 1 juli treedt Paul Bens terug als directeur bij DLV Advies. Hij is al negentien jaar één van de eigenaren en voor de varkenshouderij...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden