Stalklimaat beheersen met online tool Slimme Stal

Publicatiedatum: 31 juli 2018

Het klimaat van de stal geautomatiseerd beheersen blijft belangrijk in de varkenshouderij. Slimme technologieën, die de gebruiker automatisch informatie verschaffen via sensoren, zijn daarbij onmisbaar. Daarom komt Connecting Agri & Food ondernemers tegemoet met een nieuw ontwikkelde softwaretool, Slimme Stal genoemd. 

Slimme Stal is een innovatieve tool voor de varkenshouderij, ontwikkeld dus door Connecting Agri & Food, in samenwerking met softwarebedrijf Whysor.

De techniek van Slimme Stal maakt het mogelijk om realtime (dus live) gegevens te verzamelen én te zien. Verschillende sensoren meten de binnen- en buitentemperatuur, CO2- en ammoniakgehaltes, waterverbruik, luchtdruk en luchtvochtigheid. Via het dashboard op telefoon, PC of tablet heeft de gebruiker direct inzicht in de vorm van grafieken, meldingen en samenvattingen.

Custom-made

Slimme Stal is naar wens van de gebruiker in te stellen. Gebruikers kunnen aangeven welke parameters in de grafiek moeten worden opgenomen en over welke periode de gegevens in beeld moeten komen. Bovendien kan een gebruiker ook een alarm instellen op basis van realtime sensordata. Daarmee kan de ondernemer direct actie ondernemen en zo incidenten in de stal voorkomen of behelpen.

Presentatie op Pig Progress

Op een seminar, georganiseerd door Pig Progress en VIV Europe, presenteerde Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food over Slimme Stal. Ze benadrukte daarbij niet alleen de vele mogelijkheden die de software biedt in de klimaatbeheersing, maar ook dat uitlezing van de sensoren gebeurt via LoRaWAN (long range wide area network) zodat er op bijna alle plaatsen bereik is.

Meer informatie

Meer informatie over slimme stal is te lezen in de presentatie van Angela. 

Download de presentatie (engels)

Meer informatie over andere ict-applicaties van Connecting Agri & Food is hier te vinden. 

De ontwikkeling van Slimme Stal wordt mede mogelijk gemaakt door het Interreg-programma, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Duitse Ministerie voor wetenschap en innovatie (Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie) en de provincies Noord-Brabant, Gederland en Limburg. 

Foto: Koos Groenewold

Sterkste Erf verkiezing 2024

Vorig jaar is de familie Ten Kate uitgeroepen tot winnaar van de Sterkste Erf verkiezing. Zij runnen in het Drentse Veeningen een gemengd bedrijf met melkkoeien,...

Lees verder

Brandpreventie hoeft geen handenvol geld te kosten, het begint bij bewustwording

Als het gaat om brandveiligheid, ligt de veehouderij onder een vergrootglas. Boerderijbranden kunnen in korte tijd voor enorme financiële en emotionele...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden