Stoken op houtpellets kan al snel uit

Publicatiedatum: 15 februari 2018

Investeren in een houtpelletkachel is een interessante investering voor het zeugenbedrijf om op energiekosten te besparen en duurzaam te ondernemen.

Biomassakachels

Biomassakachels, die het gasverbruik kunnen vervangen, passen goed bij Maatschappelijk Verantwoord Ondememen (MVO). Maar, stelt Jan Pijnenburg van DLV Advies vast: “Vaak wordt nog gekozen voor de 'veilige' weg en het gemak van een gaskachel, ook al is er financieel voordeel te behalen met een biomassakachel.” Een houtkachel vergt extra onderhoud ten opzichte van een gaskachel en in de huidige stallen is al veel techniek aanwezig, zoals voerinstallatie, luchtwassers en ventilatiesystemen. Een biomassakachel met pellets is weer extra technische installatie die zeker een uur extra in de week aandacht vraagt met daarnaast een voorraad die bijhouden moet worden. Gas is altijd voorhanden. 

Hoe groter de warmtevraag en de bijbehorende gasverbruik en hoe hoger de gasprijs, hoe interessanter het is om te investeren in een biomassakachel voor het verwarmen van de zeugen- en biggenstallen. Vanaf 300 zeugen is het al interessant om, zonder subsidie, over te schakelen naar een houtpelletkachel blijkt uit berekeningen van DLV Advies. Jaarlijks kunnen de energiekosten met bijna 10 tot 20 procent gereduceerd worden. In de aanschafprijs van de verschillende merken pelletkachels zitten enorme verschillen. Italiaanse kachels zijn goedkoper in aanschaf dan bijvoorbeeld de Oostenrijkse merken. Extra mogelijkheden, zoals automatische asverwijdering en ketelreiniging maken de installatie duurder in aanschaf. “Omdat er meerdere mogelijkheden zijn om warmte duurzaam op te wekken is het altijd de vraag of een biomassa het meest interessante alternatief voor een bedrijf is, maar dan kom je echt op maatwerk berekeningen” licht Jan Pijnenburg toe.

Houtkachel is een interessante investering

De subsidie op houtpelletkachels tot 500 kW van € 50,- per kW is niet de drijfveer voor aanschaf, maar maakt het wel een stuk interessanter. Meerdere factoren zorgen voor een afwijking van de benodigde capaciteit van de kachel, zoals het werpsysteem op het zeugenbedrijf. Bij een meerwekensysteem heb je een groter piekmoment in de warmtevraag dan in een weeksysteem. Ook het aantal stallen en de afstand tussen de verschillende stallen is van belang bij de keuze van de kachel. 

De kachel moet zo dicht mogelijk bij de plaats waar de warmtevraag is, de biggenstal en kraamstal, om warmteverliezen zo minimaal mogelijk te maken. Een centrale plek is dus iets om goed over na te denken. Ook de isolatie van de leidingen van de kachel naar de diverse stallen is een aandachtspunt. Een voordeel van gaskachels is dat je in elke stal een op kunt hangen waardoor er minder verlies van warmte is, bij een houtkachel is dat niet mogelijk.
De eisen van de plaats van een houtkachel worden ook steeds aangescherpt. Voor installaties van minder van 100 kW moet er elke vier jaar een SKIOS-keuring plaatsvinden en voor kachels boven de 100 kW is er elke twee jaar een keuring verplicht. De kosten voor een keuring liggen ongeveer rond de €700,- per kachel. Daarnaast gelden er nog aanvullende eisen voor een houtkachel, zoals een brandblusbeveiliging en een voorziening van een noodstroomaggregaat.

Meerdere keuzes in biomassa

Er zijn verschillende soorten biomassa voorhanden om te gebruiken als alternatieve en duurzame brandstof. Graangewassen, olifantsgras en ook houtsnippers is in opkomst. Maar de meest eenvoudige keuze op het varkensbedrijf is het gebruik van houtpellets. 
Houtpellets zijn geperste stukjes hout uit restproducten die vrijkomen in de houtverwerkende industrie, zoals zaagsel en stukjes resthout. De pellets lijken op voerbrokjes, zijn 6 tot 8 millimeter groot en zijn hierdoor goed op te slaan in silo’s en leveren door het persen een hoge verbrandingswaarde. Het verbruik van 1 m3 gas staat gelijk aan 1,8 kilo pellets.
Het nadeel van pellets ten opzichte van andere biomassa producten is de prijs. De prijs van gecertificeerde pellets ligt rond de 15 cent per kilo, terwijl gesnipperd hout ongeveer € 25,-  per ton kost. Dat verschilt lijkt groot, maar voor houtsnippers is meer arbeid, opslag en een andere kachel nodig.

Subsidiemogelijkheden bij aanschaf

Er zijn grofweg twee subsidiemogelijkheden bij de aanschaf van een houtpelletkachel. Voor de ‘kleinere’ installaties waaronder de meeste installaties van zeugenhouders vallen is een investeringssubsidie mogelijk. 

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Voor de installaties tot 500 kW is er de mogelijkheid om ISDE subsidie aan te vragen. De ISDE subsidie is een investeringssubsidie en de hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort kachel en de energieprestatie. Dit jaar zijn de eisen voor de subsidie aangescherpt en moet de kachel door een erkende installateur geïnstalleerd zijn, aangetoond door een factuur van installatie. Voor een pelletkachel is er een bedrag van €50,- per kW vermogen van de kachel beschikbaar met een minimumbedrag van €500,- Het subsidiebudget voor 2018 is vastgesteld op €100 miljoen en dit moet de zakelijke markt delen met particuliere investeringen in duurzame energie zoals warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels.

Stimulering Duurzame Energievoorziening (SDE+)
Voor installaties vanaf 500 kW is er de mogelijkheid om SDE +- subsidie aan te vragen, dit betreft een subsidie op basis van geproduceerde warmte. Voor SDE+ zijn er twee openstellingrondes, in het voorjaar en in het najaar. Vanaf 13 maart tot en met 5 april 2018 is de voorjaarsronde geopend. Er is 6 miljard euro beschikbaar hiervoor.

Bekijk het complete artikel in de Boerderij van 13 februari j.l. Hierbij staat ook een vergelijking van aanschaf pelletkachel of gaskachel bij verschillende bedrijfsomvangen. 

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden