Stoppen met stoppersregeling

Publicatiedatum: 22 mei 2018

2020, het lijkt nog 2 jaar te duren. Maar deelnemers aan de stoppersregeling varkenshouderij moeten al over 15 maanden aan het besluit huisvesting voldoen óf gestopt zijn. Of ondernemers nu echt gaan stoppen of toch een doorstart maken, in beide gevallen komt er veel op ze af. DLV Advies maakte een stappenplan waar u aan moet denken. 

Vraag stappenplan aan

In het stappenplan komen onder andere de volgende punten aan de orde:

Financiële en fiscale gevolgen de keuze voor stoppen of doorgaan

Een doorstart maken kan met varkens maar u kunt ook uw gebouwen op een andere manier te gelde gaan maken, zoals met opslag of caravanstalling. Kiest u ervoor om niet met varkens door te gaan maar op een andere manier rendement uit uw gebouwen te halen, dan zijn er een aantal aandachtspunten:

  • Zorg dat u de financiële en fiscale gevolgen in beeld brengt voor het einde van 2018. Zo heeft u nog voldoende tijd om de vervolgstappen te nemen voor 2020.
  • Zorg dat de dieren voor 31 december 2020 van het bedrijf zijn. Daarna kan er namelijk controle en eventueel boetes volgen vanuit de gemeente en provincie. 
  • Zonder de juiste vergunning is het niet-agrarische gebruik van een agrarisch gebouw illegaal. Ook is het onroerend goed dan minder waard. Een herbestemmingsprocedure is noodzakelijk bij een ander gebruik van uw gebouwen.

Slopen met ruimte voor ruimte

Kiest u er voor helemaal te stoppen met ondernemen, dan zou het voor u interessant kunnen zijn om (een deel van) de gebouwen te slopen binnen de ruimte voor ruimte of rood voor rood regeling. Door de aantrekkende woningmarkt is dit in veel gebieden weer interessant. De mogelijkheden verschillen van situatie tot situatie. 

Verplichte investeringen bij een doorstart met varkens

Kiest u ervoor een doorstart te maken met varkens dan betekent dit dat uw gebouwen vanaf 2020 weer aan de dan geldende wet- en regelgeving moeten voldoen, waaronder het Besluit emissiearme huisvesting. Dit betekent investeren in emissiearme systemen. Voor ondernemers in Noord-Brabant betekent het zelfs dat alle gebouwen emissiearm gemaakt moeten worden. Ook zal voor 2024 eventueel aanwezig asbest verwijderd moeten worden. Zorg dat u voor het einde van 2018 uw plannen maakt en de gevolgen in beeld heeft, zodat u goed voorbereid bent voor 2020. 

Weet waar uw kansen liggen 

Voor alle opties geldt dat er veel factoren een rol spelen. Uw eigen wensen, financiële situatie, fiscale gevolgen, subsidiemogelijkheden, mogelijkheden van het gebouw etc. Adviseurs van DLV Advies helpen u graag bij het verkennen van de mogelijkheden en het uitvoeren van de benodigde stappen om tot de gewenste situatie te komen.   

 

Sterkste Erf verkiezing 2024

Vorig jaar is de familie Ten Kate uitgeroepen tot winnaar van de Sterkste Erf verkiezing. Zij runnen in het Drentse Veeningen een gemengd bedrijf met melkkoeien,...

Lees verder

Brandpreventie hoeft geen handenvol geld te kosten, het begint bij bewustwording

Als het gaat om brandveiligheid, ligt de veehouderij onder een vergrootglas. Boerderijbranden kunnen in korte tijd voor enorme financiële en emotionele...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden