De deelnemers tijdens deze eerste bijeenkomst zien allen het belang van organische stof in de bodem om de productiviteit te verhogen. Doel van de ondernemers is dus om meer inzicht te krijgen in het organische stofgehalte van de eigen bodem en kennis te delen om dit te verbeteren.
Edith: “De groep bestaat uit melkveehouders, melkveehouders met akkerbouwgrond en melkveehouders met een samenwerking met akkerbouwers en een geitenhouder. Een mooie diverse groep.”
Organische stofbalans
“Het opstellen van een organische stofbalans per bedrijf en de bespreking ervan wordt als zeer waardevol ervaren. Ook het opstellen van een C-kringloop is een wens. Door inzet van studenten van HAS kan het extra werk wat hieruit voortkomt worden opgevangen. Met de inventarisatie van gegevens kan een plan van aanpak voor het eigen bedrijf gemaakt worden om organische stof in de bodem in stand te houden of te verhogen.”
Er wordt door de deelnemers al met vlinderbloemigen (klaver) gewerkt bij inzaai van grasmengsels. Ook is er interesse in niet kerende grondbewerking en aanvoer van organische stof via mestsoorten. Het project biedt ruimte om eigen ideeën over organische stofvoorziening in de bodem (koolstof) in te brengen. Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte om te brainstormen over de verschillende ideeën.
Komt u naar de volgende bijeenkomst?
Voor de komende bijeenkomst op 22 mei zijn nog plekken beschikbaar. Wilt u aan de slag met de koolstofkringloop op uw bedrijf? Dan is deelname aan deze studiegroep echt iets voor u! Deelname is gratis. U kunt zich via onderstaande knop hiervoor aanmelden. De bijeenkomst vindt plaats van 13.15 uur tot 15.15 uur bij Melkveebedrijf Oudijk, Land van Esseweg 4a in Strijen.
ik meld mij aan
Het project 'Proeftuin Koolstofkringloop' wordt mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en een bijdrage uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (POP).