Subsidie op advies en uitvoering van energiebesparende maatregelen

Publicatiedatum: 06 april 2023

Overweegt u om uw stallen te verduurzamen of energiebesparende maatregelen toe te passen? Met de subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) krijgt u een vergoeding voor de inhuur van een adviseur voor een energieadvies op maat en de uitvoering hiervan.

Het subsidiebedrag voor het verduurzamingsadvies is minimaal € 400 en maximaal € 750. Het maximale subsidiebedrag is € 2.500 voor advies én ondersteuning samen. Middels een grondige energiescan en rendementsberekening wordt uitgezocht wat voor u de beste methode is om energie te besparen en/of te verduurzamen. Mogelijk leidt dit zelfs tot energieneutraal of energieproducent worden. 

Voor wie?

Deze subsidie is voor:

 • mkb-bedrijven tot 250 werknemers (fte's) en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen;

 • die één of meer stallen hebben of een bedrijfspand (of ruimte daarin) huren;

 • en niet onder de wettelijke energiebesparingsplicht vallen. Dat betekent dat uw bedrijfspand per jaar dus niet meer dan 25.000 maardgas(equivalent) en 50.000 kWh elektriciteit verbruikt.

Heeft u deze subsidie in 2021 of in 2022 voor een bedrijfsgebouw aangevraagd? Dan krijgt u voor dat bedrijfsgebouw in 2023 niet opnieuw subsidie.

Waarvoor krijgt u subsidie?

U krijgt een vergoeding voor 80% van de kosten van:

 • een energieadvies voor de verduurzaming van uw stallen en/of bedrijfsvoering; 

 • ondersteuning bij de uitvoering van de energiebesparende- en verduurzamingsmaatregelen uit dit advies.

Het energieadvies gaat over mogelijke energie- en CO2-besparende maatregelen. Ook de investeringen die hiervoor nodig zijn, staan in het advies. U krijgt subsidie voor de kosten die u maakt vanaf 1 april 2023 en heeft aangevraagd vóór 30 september 2023, 17:00 uur.

Voorbeelden

Voorbeelden van verduurzamingsmaatregelen zijn:

 • LED-verlichting

 • voorkoelers

 • zonnepanelen

 • warmtewisselaars

Voorbeelden van maatregelen in de bedrijfsvoering:

 • aankoop van elektrische apparatuur

 • energiezuinige machines

 • ICT-middelen

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op met Jurian Lier, Erik de Jonge of één van onze andere energie-adviseurs. Zij kunnen u toelichten wat de mogelijkheden zijn om dit in gang te zetten.

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van RVO

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Zonnepanelenbezitters let op: SDE correctiebedragen 2023 vastgesteld

Veel ondernemers met zonnepanelen die deelnemen aan de SDE subsidieregeling kunnen alsnog SDE subsidie ontvangen over het afgelopen jaar. RVO heeft onlangs...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden