Te weinig stroom: Wat nu?
Stroom wordt steeds schaarser. In veel regio’s kunnen telers niet zomaar een zwaardere stroomaansluiting krijgen vanwege een overbelast elektriciteitsnet....
Lees verder45% Van alle SDE-subsidie is aangevraagd voor projecten met zonnepanelen en 31% voor windenergie. RVO beoordeelt deze aanvragen op dit moment. Van de door DLV Advies aangevraagde projecten is 85% inmiddels beoordeeld. Tot op heden is geen enkele van deze aanvragen afgewezen.
Van 7 maart tot en met 30 maart 2017 konden bedrijven SDE+ subsidie aanvragen. Het totaal aangevraagde budget is € 7,1 miljard verdeeld over 4.673 aanvragen.
Bij goedkeuring van een SDE-aanvraag ontvangt de aanvrager een beschikking van RVO. Daarna kan de aanvrager aan de slag met de invulling van het project. Vaak begint dit met een berekening van het rendement van de installatie. Deze is afhankelijk van het aantal vierkante meters, de zwaarte van de aansluiting, het eigen energieverbruik, oriëntatie van daken etc. en de optimale omvang van het project. Hierbij moet ook de dakconstructie gecontroleerd worden om te bepalen of het dak het beoogde aantal zonnepanelen kan dragen. Wanneer de panelen niet op een dak maar op de grond geplaatst worden, is vaak een vergunning nodig.
Voor het financieren van het plan is het van belang om de begroting en benodigde financiering vast te stellen en indien van toepassing een goede onderbouwing inclusief rendementsberekening te schrijven voor de geldverstrekker. Naast het zelf investeren in zonnepanelen kan er ook gekozen worden voor verhuur van het dak of het leasen van een zonne-energie installatie.
Bij de aanschaf van zonnepanelen is het van belang vergelijkbare offertes te verkrijgen. Joan van den Heuvel, specialist duurzame investeringen bij DLV Advies: “Er zitten grote verschillen in de wijze van offreren tussen aanbieders van zonnepanelen. Wordt aansluiting tot in de meterkast wel of niet meegenomen en van welke dikte bekabeling wordt uitgegaan? Welke rendementsgaranties worden er gegeven? Etc. Bij het aanvragen van offertes is het van belang vooraf de criteria op te stellen en op basis daarvan offertes aan te vragen.”
De zonnepanelen moeten binnen drie jaar na de beschikkingsdatum in werking zijn. Op het moment dat het systeem geplaatst wordt, moet deze gemeld worden bij CertiQ ter vaststelling van een SDE-subsidie. De geproduceerde stroom wordt aangemerkt als groene stroom.
Stroom wordt steeds schaarser. In veel regio’s kunnen telers niet zomaar een zwaardere stroomaansluiting krijgen vanwege een overbelast elektriciteitsnet....
Lees verderAls je overweegt te stoppen met je bedrijfsvoering, of als je situatie verandert, rijst de vraag wat je met je zonnepanelen moet doen. “Zonnepanelen...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.