Tweede openstelling investeringsregeling kalverstallen

Publicatiedatum: 30 augustus 2019

Van 1 september tot en met 30 september 2019 17.00 uur is de investeringsregeling voor welzijnsvloeren en ammoniakreducerende systemen in kalverstallen weer open. Voor de eerder aangevraagde subsidie in 2018 kan een vaststelling aangevraagd worden. Het is de tweede keer dat de investeringsregeling opengaat. Vorig jaar oktober is de regeling voor het eerst opengesteld. Het totale budget voor 2018 en 2019 is € 20 miljoen. Dit bedrag is verdeeld in € 7,5 miljoen voor ammoniakreducerende apparaten en € 12,5 miljoen voor welzijnsvriendelijke stalvloeren.

Welzijnsvriendelijke vloeren

Door deze regeling wordt het investeren in welzijnsvriendelijke vloeren toegankelijker. Er is subsidie voor de aanschaf en installatie van een welzijnsvriendelijke stalvloer. Wanneer de welzijnsvriendelijke stalvloer niet op de bestaande roostervloer kan worden bevestigd, kan de subsidie ook benut worden voor de aanschaf van nieuwe roostervloeren of voor de kosten voor het laten infrezen van de bestaande roostervloeren. 
In 2018 hebben 145 kalverhouders een aanvraag voor welzijnsvloeren toegekend gekregen voor een totaalbedrag van € 10,8 miljoen. Dit betekent dat er nog een kleine € 2 miljoen over is voor de aanvraag in september. 

Ammoniakreducerende maatregelen

Tevens wordt een deel van de kosten voor aanschaf en installatie van ammoniakreducerende maatregelen van de RAV-lijst vergoed. De welzijnsvriendelijke vloeren en ammoniakmaatregelen zijn losse onderdelen, waarvoor kalverhouders apart een aanvraag voor subsidie kunnen indienen. 
Voor ammoniakreducerende systemen is vorig jaar € 3,6 miljoen toegekend aan 91 aanvragers. In deze pot resteert voor de aanvraag in september nog een bedrag van bijna € 4 miljoen.

40% subsidie

De subsidie bedraagt maximaal 40% van de kosten (exclusief btw) voor de aanschaf en installatie van de investering. Voor ammoniakreducerende apparaten is het maximum subsidiebedrag € 100.000 per kalverhouder. Als subsidievoorwaarde voor welzijnsvriendelijke stalvloeren geldt dat de betaling, levering en installatie binnen twee jaar na de datum van subsidieverlening plaats moeten vinden. Voor ammoniakreducerende systemen is deze termijn drie jaar. Een luchtwasser uit de eerste ronde moet dus uiterlijk begin 2022 gerealiseerd zijn en de welzijnsvriendelijke vloer uit de eerste aanvraagronde uiterlijk begin 2021.

Aanvraag voor dezelfde investering bij tweede openstelling

Tonny van Schaik legt uit wat de mogelijkheden zijn bij een aanvraag voor dezelfde investering bij de tweede openstelling: “Het is alleen mogelijk om binnen de tweede openstelling een aanvraag in te dienen voor dezelfde investeringen die beschikt zijn binnen de eerste openstelling als de eerste aanvraag dan officieel wordt ingetrokken. Pas na het intrekken van de eerste aanvraag mag de tweede aanvraag worden ingediend. 

Het budget voor de tweede openstelling is een stuk minder, waardoor de aanvragen gerangschikt worden en waarschijnlijk niet allemaal worden toegekend. De kans dat een subsidie wordt toegekend binnen de tweede openstelling is aanmerkelijk kleiner dan de vorige keer. U loopt dus risico om helemaal geen subsidie te krijgen door een aanvraag in te dienen binnen de tweede openstelling of bij de eerste aanvraag te blijven en de vloer niet voor 2021 en het ammoniakreducerend apparaat niet voor 2022 weet te realiseren. Trek dus alleen de eerste aanvraag in als u zeker weet dat u de genoemde termijnen niet haalt. Ik adviseer om de aanvraag dan te laten staan. De termijn gaat namelijk pas in op het moment van verlening en niet op het moment van aanvraag.”

De adviseurs van DLV Advies bekijken graag met u wat in uw situatie passend is. Wij ondersteunen bij de subsidieaanvraag, het vergunningentraject, financieel plan en eventueel de daadwerkelijke realisatie of bouw.

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

De heropbouw van Takii

Drie jaar geleden werd Takii, een bekend zaadveredelingsbedrijf, getroffen door een verwoestende brand die het pand volledig in de as legde. In de nasleep...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden