Uitbreidingsstop Groningen in 2019

Publicatiedatum: 21 november 2016

Na 2019 is geen uitbreiding meer mogelijk voor varkens- en pluimveehouders in Groningen. Dat blijkt uit de Omgevingsvisie Groningen 2016-2020 die de provincie Groningen heeft vastgesteld. Tot die tijd zijn er voor een aantal bedrijven nog ontwikkelmogelijkheden.

Geen nieuwe varkensbedrijven vanaf 2019

Provincie Groningen heeft afgelopen voorjaar de Omgevingsvisie Groningen 2016-2020 en de nieuwe Omgevingsverordening vastgesteld. De omgevingsvisie is in juni inwerking getreden. De nota heeft onder andere meer aandacht voor duurzame energie en zorg voor gebieden die met aardbevingsschade te maken hebben. Maar het opvallendste uit de nota is het verbod op het opstarten van een hoofd- of neventak intensieve veehouderij. Ook is het verboden om de bestaande stalvloeroppervlakte voor intensieve veehouderij uit te breiden. 

Beperkte uitbreidingsmogelijkheden

Dit punt gaat echter niet vanaf juni in. De veehouders krijgen van de provincie langer de tijd om zich voor te bereiden op dit provinciale beleid. Het verbod op nieuwvestiging en uitbreiding van een intensieve veehouderij gaat 1 januari 2019 in. Tot die tijd zijn er voor een aantal bedrijven nog ontwikkelmogelijkheden. 

Meeste mogelijkheden in Zuid en Oost Groningen 

Op de kaart hieronder (klik op de afbeelding voor een vergroting) kunt u zien of er op uw locatie tot 2019 nog uitgebreid mag worden. Ligt uw bedrijf in het groene gebied, dan zijn er ontwikkelmogelijkheden voor uitbreidingen tot maximaal 7.500 m2 staloppervlak. In de roodgekleurde gebieden is beperkt uitbreiding mogelijk, tot maximaal 5.000 m2. In de geelgekleurde gebieden is geen uitbreiding mogelijk. 

Bouwplannen?

Als u uw bedrijf wilt uitbreiden en u woont in de groene of rode zones, dan moet u tijdig zorgen voor een omgevingsvergunning. Wanneer u de omgevingsvergunning voor 1 januari 2019 heeft ingediend, mag u de uitbreiding daarna nog uitvoeren. Wilt u meer informatie over de procedure of benodigde vergunningen, neem dan contact op met specialist vergunningen Rienke van Schoonhoven. De specialisten van DLV Advies kunnen u helpen bij elk onderdeel van het traject, van vergunningen tot ontwerp en begeleiding bij de bouw. Lees hier de ervaring van Wiebe in 't Hout en Marijke Folkers. Zij bouwden een nieuwe vleesvarkensstal in Meeden. 

Hoe krijg je meer daglicht in bestaande varkensstal?

De eisen van het Beter Leven-keurmerk worden vanaf 1 januari 2025 aangescherpt, waaronder die voor daglicht. Bij nieuwbouw kun je hiermee rekening houden....

Lees verder

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden