In moeilijk jaar maakt bodemstructuur het verschil
Meer is niet altijd beter; zoek naar de beste afstemming tussen de behoefte van de plant en de beschikbaarheid van nutriënten in de bodem. Dat is...
Lees verderHumuszuren zorgen voor een verbeterde werking van de werkzame stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen (GBM) als ze op de juiste manier worden toegepast. Met een lagere dosis GBM kan dan een acceptabel schone bodem worden bereikt. Bovendien verbeteren humuszuren de bodemstructuur, waardoor water en nutriënten worden vastgehouden en deze beter worden opgenomen door gewassen.
Humuszuren zijn stoffen die worden gewonnen vanuit enkele drinkwaterwingebieden. Het is een organische stof die in het drinkwater zorgt voor een onaantrekkelijke gelige kleur en daarom uit het water wordt gefilterd. De teruggewonnen humuszuren zijn goed bruikbaar binnen de agrarische sector.
Binnen het project Natuurlijke veehouderij Utrecht zijn op een maisdemo in Montfoort humuszuren ingezet om milieuwinst te halen bij het tegengaan van de onkruiddruk. De humuszuren zorgen ervoor dat de werkzame bestanddelen uit bestrijdingsmiddelen zich niet hechten aan mineralen en gronddeeltjes. Door de specifieke werking van bestanddelen in humuszuren worden werkzame stoffen uit GBM tot in de plantencellen meegenomen. Door de verbeterde werking van de werkzame stoffen is er per hectare minder GBM benodigd voor eenzelfde resultaat. Een lagere dosering gewasbeschermingsmiddel in de maisteelt zorgt voor een gezondere bodem en minder uitspoeling van eventuele residuen naar het grond- en oppervlakte water.
In de video legt Sytze Waltje, projectaccountmanager DLV Advies, uit wat humuszuren zijn, waarom ze werken en hoe je ze moet gebruiken om de hoeveelheid GBM te verminderen.
Voor meer informatie over het inzetten van humuszuren, neem contact op met Sytze Waltje. Wil je meer weten over het project Natuurlijke veehouderij Utrecht, dan kun je contact opnemen met Paul Blokker, projectleider.
Het project Natuurlijke veehouderij Utrecht is mogelijk door steun van de provincie Utrecht en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Meer is niet altijd beter; zoek naar de beste afstemming tussen de behoefte van de plant en de beschikbaarheid van nutriënten in de bodem. Dat is...
Lees verderIn deze video vertelt Ted Vaalburg, de ontwerper van de strokenfrees, over de unieke voordelen van zijn machine in vergelijking met een traditionele frees....
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.