Verbod asbestdaken blijft 2024

Publicatiedatum: 25 april 2018

Het verbod op asbestdaken vanaf 2024 is nog niet getekend en dus nog niet definitief. Van uitstel van het in 2012 aangekondigde verbod op asbestdaken is echter geen sprake. Dat zegt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De wet milieubeheer en het Asbestverwijderingsbesluit moeten nog wel worden aangepast.

Verbod op asbestdaken

De Tweede Kamer heeft afgelopen maand gesproken over de vordering van de verwijdering van asbestdaken. Dat gaat niet snel genoeg om in 2024 alle asbestdaken verwijderd te hebben. Het ministerie zoekt naar mogelijkheden om de verwijdering van asbestdaken te versnellen.

Asbestsanering gaat te langzaam 

Voor de verwijdering van asbestdaken is een subsidieregeling opgezet, waarvoor dit jaar € 17,5 miljoen beschikbaar is. Vorig jaar trok het kabinet daarvoor € 26,2 miljoen uit, wat resulteerde in de sanering van 5,8 miljoen vierkante meter dak. In totaal werd in de eerste 3 kwartalen van vorig jaar 7,9 miljoen vierkante meter asbestdak gesaneerd. Om de doelstellingen te halen moet jaarlijks meer dan 10 miljoen vierkante meter worden gesaneerd. 

Plannen van asbestsanering

Met asbestsaneringen is veel geld gemoeid. Voor veel boeren is dat een investering die zorgvuldig gepland moet worden.  Jan de Groot, specialist vergunningen bij DLV Advies: “Bij de overwegingen over het moment om asbest te gaan saneren, is het naast de subsidieregelingen ook van belang om te kijken naar toekomstige investeringen. Als je een nieuwe stal wilt bouwen of investeringen gaat doen in emissiearme systemen, dan moet je in 2024 nog wel financiële middelen hebben om asbest van het dak te halen.” 
 

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Vaste mest uitgangspunt bij nieuwe ligboxenstal familie De Jong

Familie De Jong in Vlist is sterk voorstander van vaste mest; dat voedt het bodemleven en is goed voor de weidevogels. Toen zij van de grupstal overgingen...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden