Vervang koelinstallatie tijdig

Publicatiedatum: 03 juni 2016

Sinds 1 januari 2015 is het verboden om R22 te gebruiken. Wanneer uw airconditioner of koelcel nu defect raakt, kan hij dus niet meer gerepareerd worden met R22. Het systeem moet worden vervangen of geretrofit worden. DLV Advies heeft een rekenprogramma waarin de mogelijkheden voor vervanging van een R22-installatie - zoals retrofitten, upgraden en een nieuwe installatie met R134a of CO2-propaan - worden vergeleken. Zo kan u als akkerbouwer de voordeligste oplossing voor uw bedrijf inschatten.

Ombouwen, vernieuwen of vervangen

Er zijn drie mogelijkheden: alleen het koudemiddel vervangen, de installatie ombouwen om een
compleet nieuwe installatie plaatsen. De juiste keuze hangt voor een groot deel af van de levensduur van de installatie. Is de installatie ouder dan 15 jaar, dan is de vraag hoeveel kosten je daar nog aan wilt maken. In veel situaties is de keuze voor een nieuwe installatie de beste. Die maakt het mogelijk de energie- en onderhoudskosten te verlagen terwijl je ook weer een bedrijfszekere installatie hebt. Deze variabele kosten maken ongeveer de helft uit van de kosten van een koelinstallatie. Kies je voor ombouwen hou dan rekening met het verschil in koelresultaat tussen R22 en het nieuwe middel en de kosten van het retrofitten ten opzichte van een nieuwe installatie. 

Natuurlijke koeling als alternatief

In de nabije toekomst zullen naar verwachting ook restricties komen op het gebruik van andere synthetische koudemiddelen. Daarom heeft DLV Advies al uitgebreid onderzoek gedaan naar natuurlijke koudemiddelen. Hieruit blijkt dat voor installaties vanaf ongeveer 70 tot 80 kW een natuurlijk koudemiddel ook aantrekkelijk kan zijn. Natuurlijke koudemiddelen zijn onder andere CO2/propaan en ammoniak. De installatie is duurder, maar dit wordt deels of soms zelfs geheel goedgemaakt door de extra energie-investeringsaftrek (EIA). Dit jaar is de EIA ten opzichte van vorig jaar fors verhoogd. Vooral bij telers die veel inkomstenbelasting betalen, scheelt dat veel. Daarnaast dalen de onderhoudskosten van de installatie. Er zijn namelijk geen keuringen meer nodig.

Om u te oriënteren op de mogelijkheden van koeling op CO2-propaan kunt u hier de factsheet met voor- en nadelen downloaden. Download het rekenprogramma om mogelijkheden voor vervanging van een R22-installatie te vergelijken. 

Voor een advies op maat, neem contact op met Harrie Versluis via h.versluis@dlvadvies.nl of 06 22 93 00 47.

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Vaste mest uitgangspunt bij nieuwe ligboxenstal familie De Jong

Familie De Jong in Vlist is sterk voorstander van vaste mest; dat voedt het bodemleven en is goed voor de weidevogels. Toen zij van de grupstal overgingen...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden