Verwachting bouwprijzen redelijk stabiel

Publicatiedatum: 16 december 2021

Op korte termijn blijven de totale bouwprijzen in de agrarische sector redelijk stabiel en worden geen dalende prijzen verwacht. “Het beste is dan ook dat boeren die (ver)bouwplannen hebben deze gewoon doorzetten.” aldus Harrie Versluis, productmanager Bouw bij DLV Advies. “Voor een paar producten zijn er wel wat prijswijzigingen te verwachten maar in de totale bouwprijs zal niet veel veranderen dus uitstel is daarom niet lonend.”

Weliswaar is de prijs van hout het afgelopen jaar gestegen maar momenteel is deze weer voorzichtig aan het dalen en de verwachting is dat dat ook nog wel even doorzet. Daarnaast zal de prijs van beton per 1 januari wat stijgen dus dat heft elkaar deels weer op. Harrie gaat er daarom vanuit dat de totale bouwprijzen voor het komende half jaar redelijk stabiel zullen blijven. “Grote prijsveranderingen liggen niet in de verwachting.”

Profiteer van de voordelen

“Door dit soort losse ontwikkelingen als de hout- en betonprijs, moet je je als ondernemer niet te veel laten leiden”, meent hij. “Als je nu bijvoorbeeld kampt met een overvolle of versleten stal, waardoor je niet aan je productie komt, bouw dan toch die nieuwe stal maar want als je dat uitstelt, stel je ook de periode uit waarin je kunt profiteren van de voordelen die de (nieuw)bouw je gaat opleveren.”

Aandachtspunten

Bouwplannen zijn er zeker wel gezien het aantal vergunningaanvragen. Maar voor degenen die de vergunning al hebben en met een goed plan de financiering rond krijgen, luidt zijn advies om de bouw gewoon door te zetten in plaats van af te wachten. “Goed aandacht besteden aan het ontwerp is veel belangrijker”, benadrukt hij. “Hou het verdienmodel voor ogen.” Financiering en het hebben van voldoende productierechten blijven momenteel de voornaamste bottlenecks en dat zal voorlopig ook nog wel even zo blijven is de verwachting.

Agrarische sector

Het is nu wel te merken dat aannemers in de agrarische sector niet allemaal hetzelfde handelen. Sommige aannemers durven wel met vaste prijzen te werken, andere aannemers zijn hier wat behoudender in. Daardoor zijn er ook wat aannemers die de orderportefeuille nog niet geheel gevuld hebben. Dit biedt dan ook kansen voor de boeren die wel willen en kunnen bouwen. Volgens Harrie: “In de huidige agrarische markt zijn er best nog wel wat aannemers die de klus goed kunnen gebruiken en dan zijn ze ook wel bereid om wat aan hun marge te doen. Dat kan zomaar een paar procenten schelen op de aannamesom. Het aanbesteden aan meerdere bouwpartijen loont dan ook zeker.”

Volop speculaties nieuwe brede stoppersregeling

De landbouwsector staat opnieuw hoog op de agenda in de Tweede Kamer met de aankondiging van de nieuwe brede stoppersregeling. De twee Lbv-opkoopregelingen...

Lees verder

Keuzes bij renovatie goed afwegen

Tussen 2005 en 2015 zijn veel nieuwe stallen gebouwd. Een deel hiervan is toe aan renovatie. Niet per se vanwege slijtage, maar vooral omdat inzichten...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden