Vitalmelk, een nóg gezondere melk

Publicatiedatum: 14 juni 2016

Jack en Rosita Lazeroms hebben een melkveebedrijf aan de rand van Sprundel. Op hun bedrijf produceren zij Vitalmelk. Een melk die het eiwit bètacaseïne A2 in plaats bètacaseïne A1 bevat. Uit onderzoek blijkt dat de consumptie van dit type melk een grote rol speelt in het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes én het is geschikt voor mensen met melkintolerantie. Maar liefst 75% van de mensen met melkintolerantie heeft geen problemen bij het drinken van deze melk. In Australië en Nieuw-Zeeland is deze melk, daar A2- melk genaamd, geen wereldnieuws meer. In Nederland zijn Jack en Rosita een van de eerste melkveehouders die deze melk produceren. Naast de productie hebben zij de melk ook al in de markt gezet. De Vitalmelk is verkrijgbaar in boerderijwinkel Ossenblok te Sprundel. 

100% Vitalmelk produceren

Op dit moment bevat ruim 40% van de veestapel van Jack en Rosita het A2-gen. Hun doel is om 100% Vitalmelk te produceren. Jack en Rosita willen niet alleen Vitalmelk produceren, maar ook zuivelproducten die 100% Vitalmelk bevatten. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Brabant. Angela van der Sanden, projectaccountmanager bij DLV Advies, begeleidt de familie Lazeroms bij dit traject. 

Uniek fokprogramma

De familie Lazeroms heeft een eigen unieke fokprogramma ingericht waarbij ze alleen de stieren selecteren met dit specifieke A2-gen. Dochters van deze stieren en Vital-moederdieren produceren de gezondere Vitalmelk. Angela: “Een 100% Vitalmelk producerende veestapel realiseer je niet zomaar. Dieren met gemengde genen produceren bijvoorbeeld ook gemengde melk. Direct omschakelen naar een volledige Vitalmelk producerende veestapel is praktisch en economisch niet haalbaar.  Het duurt verschillende jaren voor een volledige Vitalmelkstroom kan worden gerealiseerd.”

Bijpassende bedrijfsvoering

De visie van het ondernemende echtpaar Lazeroms is dat deze gezonde melk voor consumenten beschikbaar moet zijn. Met een bijpassende bedrijfsvoering willen zij hun bedrijf als koploper in de markt zetten. Het bedrijf bestaat uit een nieuwe serrestal met diepstrooiselboxen. Een stal waarbij duurzaamheid het uitgangspunt is. Het bedrijf ontvangt regelmatig schoolklassen zodat Rosita en Jack hun kennis kunnen verspreiden over het boerenbedrijf en ons voedsel. Ziektepreventie op het bedrijf is gericht op het verhogen van de natuurlijke weerstand van de koe. Gezondheidsproblemen die toch ontstaan worden in eerste instantie met natuurlijke middelen bestreden. Kalveren met diarree krijgen yoghurt met rechtsomdraaiend zuursel en koeien krijgen lijnzaad bijgevoerd ter optimalisatie van de darmflora, wat bijdraagt aan een verhoogde weerstand. Ten behoeve van de weerstand krijgen kalveren niet alleen biest van de moeder direct na de bevalling, maar ook de 10 dagen erna. Ook hebben onder andere hoogdrachtige koeien jaarrond de beschikking over een buitenuitloop (zand met drainage) en zijn de roosters van de nieuwe stal bekleed met rubber. 

Dier en mens in balans

Op het bedrijf van Rosita en Jack zijn mens en dier in balans. Gezonde dieren zijn belangrijk voor de productie van gezond voedsel. Op het bedrijf van Jack en Rosita wordt bijzonder(e) gezonde melk geproduceerd.

Neem voor meer informatie over dit project contact op met Angela van der Sanden via a.vandersanden@dlvadvies.nl of 06 53 38 53 23.

    Mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Noord-Brabant.

Uitnodiging kennissessie 'Ondernemen met natuurinclusieve zuivel'

Op 5 april 2024 wordt in Aalten de kennissessie ‘Ondernemen met natuurinclusieve zuivel’ gehouden. Deze bijeenkomst is een vervolg op de eerste...

Lees verder

De waarde van concepten voor de Nederlandse markt

“Ik heb me onlangs niet in kunnen houden om een discussie over de toekomst van Beter Leven-keurmerk varkens (BLK) op gang te brengen. In mijn beleving...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden