Voorschot compensatie rentederivaat

Publicatiedatum: 30 oktober 2017

Veel ondernemers hebben een brief gekregen of zullen deze binnenkort ontvangen, waarin de bank u een voorschot op de compensatie uit het Herstelkader Rentederivaten aanbiedt. Het betreft hier een voorschot op de coulancevergoeding  voor de geleden schade door rentederivaten. Dit voorschot wordt aangeboden omdat de afwikkeling van de definitieve herbeoordeling nog op zich laat wachten. In 2018 zou de definitieve vaststelling moeten volgen.

In de brief wordt genoemd dat binnen een aantal weken na het versturen van de brief het voorschot op uw rekening wordt overgemaakt. Als u het er niet mee eens bent dient u dit (meestal binnen twee weken) na ontvangst van de brief kenbaar te maken bij uw bank. Met het accepteren of weigeren van het voorschot worden nog geen rechten verspeeld.

Fiscale afweging

Het wel of niet accepteren van het voorschot is een fiscale afweging. Indien u het voorschot accepteert, dan ontvangt u dit voorschot in 2017. Dit houdt in dat de uitkering van het voorschot ineens wordt uitbetaald en in 2017 fiscaal belast wordt. Voor ondernemingen die dit jaar een goed jaar hebben gehad kan dit nadelige fiscale gevolgen hebben. Het gevolg van de uitbetaling van het voorschot is dat het mogelijk voor een gedeelte tegen een hoger tarief wordt belast.
Er zijn meerdere fiscale mogelijkheden met betrekking tot verwerking van het voorschot en/of de definitieve uitkering. Mochten er te verrekenen verliezen aanwezig zijn, dan kunnen deze worden verrekend indien aan de wet gestelde vereisten wordt voldaan. Afhankelijk van uw situatie kunnen er ook andere opties zijn. Hierbij valt te denken  aan middeling voor de inkomstenbelasting. Daarnaast kan het in sommige gevallen fiscaal voordeliger zijn om het voorschot in 2017 niet te accepteren en te wachten op de definitieve uitkering in 2018.

Wilt u meer weten over het wel of niet accepteren van het voorschot en de fiscale mogelijkheden, dan kunt u hierover contact met ons opnemen. Samen  kijken we naar de beste oplossing voor u.

Geen ranking noodzakelijk bij LBV regeling

Vorige maand kondigde RVO al aan dat het budget voor de Landelijke Beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus is verhoogd met bijna...

Lees verder

Regeling GLB-bedrijfsplanvoucher t.w.v. € 7.500 opent op 5 juni

Heeft u investeringsplannen? Of staat bedrijfsovername op de planning en heeft u een bedrijfsplan nodig? Vanaf 5 juni opent de subsidie GLB-...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Leo Rouhof

Adviseur Financieel Management
06 50 20 15 64
Stuur e-mail
Meer over Leo

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden