Wat wordt uw fosfaatstrategie?

Publicatiedatum: 31 augustus 2017

Langzaam maar zeker trekt de mist rond de fosfaatrechten op en worden de contouren van de wetgeving scherper. Weet u al wat uw fosfaatstrategie wordt? Gaat u fosfaatrechten kopen, uw (bodem)management aanpassen of stelt u uw bedrijfsplannen bij? 
Tijdens de kennismiddag op maandag 25 september van 13.00 uur tot 15.45 uur bekijken adviseurs van DLV Advies en Wageningen University & Research de fosfaatvraagstukken van alle kanten en helpen u zo uw strategie te bepalen. 

Programma 25 september

  • 13.00 uur                          Ontvangst met koffie en thee

U bent vanaf 13.00 uur van harte uitgenodigd op het melkveebedrijf van familie Kuks, Vlasreutenweg 2 in Nutter.

  • 13.30 uur                          Opening 

Herrold Lammertink, directeur DLV Advies, geeft zijn visie op de recente ontwikkelingen op het gebied van fosfaatwet- en regelgeving. Welke gevolgen verwacht hij voor de sector? 

  • 13.45 uur                          Melkveehouder Jan Kuks over zijn fosfaatstrategie

Het melkveebedrijf van de familie Kuks heeft momenteel ruim 54 hectare grond in gebruik. Deze grond varieert sterk in kwaliteit. Van de groeizame esgronden tot droge zandgronden. Het bedrijf is vanaf dag één deelnemer in Koeien & Kansen. In dit project staan mineralen- en ook waterstromen centraal. Jan vertelt over zijn bedrijf en licht zijn (fosfaat)strategie toe.

  • 14.00 – 15.45 uur        Carrousel met drie workshoprondes

Ronde 1: Bedrijf aanpassen of fosfaatrechten kopen?

Hoe gaat het verder met de derogatie, de inzet van de KringloopWijzer en wat zijn de gevolgen van regelingen zoals fosfaatreductie en de lichte toets? Tom Baak, adviseur rundvee bij DLV Advies, vertelt u alle ins en outs over de wet- en regelgeving rondom fosfaatrechten. Hij vertelt welke bedrijfsaanpassingen mogelijk zijn en welke aandachtspunten er zijn bij de aan- en verkoop van fosfaatrechten. 

Ronde 2: Verbeteren van de mineralenefficiëntie in de kringloop

Vanuit Wageningen University & Research geeft Gerjan Hilhorst toelichting op de systematiek van flexibele fosfaatnormen (BEP), die in het Koeien & Kansen project uitgewerkt is. Hij gaat in de op resultaten en benoemt de aandachtspunten bij de flexibele fosfaat gebruiksnormen. Daarnaast is er ruimte tot het stellen van vragen.

Ronde 3: Hoe voed je de bodem?

Op veel bedrijven is er sprake van uitmijnen van fosfaat in de bodem. Hoge gewasopbrengsten en geen verruiming van de bemestingsnormen zijn hier debet aan. Ook het organische stofgehalte staat onder druk. De bodem is een productiemiddel waar nog winst te behalen is. Waar moeten we op letten qua bemesting? Welke hulpmiddelen zijn er om de bodem te verbeteren? Een manier om fosfaatgaten op te vullen is het gebruik van Groen Fosfaat. Samen met Marc Strikkeling, adviseur rundvee bij DLV Advies, bekijken we de maïspercelen van Jan Kuks waar hij Groen Fosfaat heeft toegepast. Marc licht de onderzoeksresultaten van Groen Fosfaat toe en vertelt over de toepassingsmogelijkheden van dit product binnen de mestwetgeving. 

Aanmelden 

Heeft u interesse in deze kennismiddag? Meld u dan nu aan via het deelnameformulier. Deelname is gratis. 

Ik meld me aan

Deze dag wordt georganiseerd door DLV Advies en mede mogelijk gemaakt door: Familie Kuks, het project Koeien & Kansen en POP3 Project ‘De bodem als Spons’, medegefinancierd door  ELFPO en provincie Overijssel.

 

Regen en eiwitgewassen verminderen stikstofbodemoverschot

Voor melkveehouders met grond in grondwaterbeschermingsgebieden is het behoud van waterkwaliteit essentieel. Het verminderen van het stikstofbodemoverschot...

Lees verder

Monomestvergisters in de varkenshouderij: interessant, maar uitdagend

Vanaf 2030 dient jaarlijks 1,6 miljard m3 groen gas in aardgas te worden gemengd. Dit biedt varkenshouders een interessant perspectief om monomestvergisting...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden