Werken aan fosfaattekort met Groen Fosfaat

Publicatiedatum: 31 mei 2017

Joris Buijs, Koeien & Kansen-deelnemer, heeft op zijn bedrijf te maken met de 'fosfaatproblematiek'. In dit artikel gaat het niet over het fosfaatreductieplan en alle wijzigen die elkaar daarin opvolgen, maar de gevolgen van het fosfaattekort in de bodem. Buijs probeert zijn fosfaatruimte op zijn bedrijf in te vullen. Het komende seizoen experimenteert hij met Groen Fosfaat. Janneke Straver van DLV Advies begeleidt hem vanuit het Koeien & Kansen project en is betrokken bij dit experiment.

Jaarlijks blijft er gemiddeld tussen de 750 en 1000 kg fosfaatruimte over op het bedrijf van Buijs. De gronden hebben vaak een neutrale tot lage fosfaattoestand. Buijs creërt extra fosfaatplaatsingruimte door het het toepassen van de fosfaatdifferentiatie. De fosfaat-beschikbaarheid op dit bedrijf ligt rond 1, met op bouwland zelfs rond 0,5. Joris heeft derogatie en wil dat ook graag behouden. Dit betekent dat het gebruik van kunstmestfosfaat niet meer is toegestaan en de fosfaatruimte lastig te vullen is. Een jaarlijks terugkerend vraagstuk voor deze Koeien&Kansen-ondernemer is dan ook hoe kan hij de fosfaatruimte zo goed mogelijk opvullen en zonder in een neerwaartse spiraal te komen.

Opvullen van fosfaatruimte

Al enkele jaren voert Joris Buijs compost aan op zijn bedrijf, om zo een deel van de fosfaatruimte op te vullen. Dit is uiteraard één van de manieren om fosfaat aan te voeren. Daarnaast doet Buijs dit jaar proeven met Groen Fosfaat. Dit is een all-in-one fosfaatmeststof met dierlijke mest als basis. Omdat deze meststof wordt geproduceerd met fosfaat van organische oorsprong is het toegestaan deze meststof toe te dienen op derogatie-bedrijven. Buijs test dit jaar op zijn bedrijf zowel een Groen Fosfaat korrel die speciaal geschikt is gemaakt voor de bemesting van maïs getest, als een korrel die geschikt is voor het gras.

Groen Fosfaat voor maïs en gras

De Groen Fosfaat maïs-korrels zijn direct tijdens het zaaien in de rij toegevoegd. De maïs beschikt daardoor al vroeg in het groeiseizoen over voldoende fosfaat voor een goede start. De Groen Fosfaat, speciale korrels voor gras zijn in het voorjaar gestrooid. En enkele weken later waren de verschillen al te zien tussen het stuk dat wel bemest werd met Groen Fosfaat en dat niet bemest is met Groen Fosfaat. Het komende groeiseizoen worden de percelen gemonitord en worden opbrengsten gewogen en bemonsterd.

Hoge verwachtingen van Groen Fosfaat

Joris is tot nu toe erg enthousiast over het product: "Ik verwacht veel van de Groen Fosfaat korrels. Onze gronden hebben een zeer lage fosfaatbeschikbaarheid, dus alle fosfaat die gebracht kan worden is welkom. Groen Fosfaat is een product dat ik nu ook al direct kan gebruiken voor de beginontwikkeling van de plant, in plaats van bijvoorbeeld compost dat meer preventief is''. Naast de proeven in maïs en gras, heeft Joris de Groen Fosfaat ook toegepast bij de veldbonen. "Ook in de veldbonen zie ik nu al verschillen tussen percelen met Groen Fosfaat en geen Groen Fosfaat. De planten waar wel met Groen Fosfaat is bemest staan allemaal net wat frisser. Dit is belangrijk, zodat ze later in het groeiseizoen sterker zijn voor evtuele ziekte- en onkruidbestrijding'', meent Buijs.

Bekijk ook het dossier over Groen Fosfaat.

 

Groen Fosfaat is een initiatief uitgevoerd in het kader van
een SBIR-opdracht van het Ministerie van Economische zaken.

 

Sterke daling stikstofbodemoverschot in 2023

“Het stikstofoverschot op de bodembalans dient als richtlijn in het streven naar lagere nitraatconcentraties in het grondwater en betere benutting...

Lees verder

Subsidie behoud grasland gaat op 15 juli open

Voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie is er de komende jaren de subsidie behoud grasland beschikbaar. Deze subsidie is bedoeld om het aantrekkelijk...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden