Win-win bij geleidelijke bedrijfsovernames

Publicatiedatum: 18 juli 2016

Paul Bens schreef onderstaand blog op Varkens.nl die verscheen op 18 juli.

De donkere tijden in de varkenshouderij lijken we voorlopig gelukkig weer achter ons te laten. In augustus 2014 dook de opbrengstprijs onder de kostprijs en dat duurde ongeveer tot en met mei 2016. Een periode van zo’n 20 maanden. In de historie is dit een hele normale duur van een prijsdal. 

Cyclus varkenshouderij

Het gat wat geslagen is in de reserves is echter groter dan in het verleden. Dit komt doordat de kosten om tekorten mee op te vangen, zoals mest-, arbeids-, huisvestings- en gezondheidskosten, minder flexibel zijn geworden. Ik schat in dat dit zo blijft. De ervaring leert dus dat we jaren hebben van € 650 sector voerwinst bij de zeugen en €90 bij de vleesvarkens, en jaren van  € 350 en € 65.

Denk dus in slechte tijden niet dat het nooit meer goed komt en denk nu niet dat het nooit meer slecht wordt. De cyclus in de varkenshouderij zal blijven bestaan.  

Meerjarenbegroting

Daarvan uitgaande adviseer ik iedereen om een meerjarenbegroting op een sigarendoos te maken. Dat kan door uw uitgaven in een realistisch, optimistisch en pessimistisch scenario op te schrijven. En voor de voerwinst hetzelfde te doen. De kosten denk ik dat u over de komende jaren ongeveer gelijk tot licht trendmatig stijgend zult laten. De voerwinst zal de eerste twee jaren denk ik op de piek van de cyclus liggen, maar daarna waarschijnlijk weer een keer in een dal. 

Ik verwacht dat de uitkomst veel ondernemers aan het denken zal zetten over bedrijfsaan- of verkoop. Wachten op een volgend dal heeft voor stoppers immers geen zin. En een koper moet nu zijn plannen maken en financiering regelen, als de wind in de zeilen zit. 

Bedrijfsovername

Ondernemers die willen groeien hebben te maken met het Nederlandse beleid dat gericht is op het beperken van groei op locaties. Werken met meerdere locaties is voor hen de in te zetten route. Tevens hebben zij te maken met banken en crowd funding partijen die in de toekomst geen volledige bedrijfsaankopen zullen financieren verwacht ik. 

Dit overwegende is geleidelijke bedrijfsovername een aantrekkelijk alternatief. Als u wilt groeien, is er niks makkelijker dan de huidige eigenaar als financier te gebruiken. Als u wilt verkopen, kunt u beter dit samen met een overnemer doen dan af te wachten tot u in een te diep dal gedwongen wordt. 

Match maken

Wat mij betreft is het tijd om bij financieringsvormen en overnames echt na te denken over geleidelijke aandelenoverdracht of huurkoop. Het is volgens mij een kans om twee partijen van voordelen te laten genieten, waarbij het altijd beter is om in een goede markt te starten dan in een dalsituatie. Vragers en aanbieders hiervoor zijn er voldoende. Nu is het nog de kunst om de juiste match te maken. 

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met Paul Bens via p.bens@dlvadvies.nl of 06 53 71 58 80.

1,5 miljard budgetverhoging Lbv en Lbv-plus

De Eerste Kamer heeft groen licht gegeven voor de budgetverhoging van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus, waarmee...

Lees verder

Voerwinstprognose waardevolle tool voor varkenshouders

Elke maand even de vinger aan de pols met de Voerwinstprognose van DLV Advies. Hoe doe ik het ten opzichte van een gestandaardiseerd bedrijf? Gaat het...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden