Volop speculaties nieuwe brede stoppersregeling
De landbouwsector staat opnieuw hoog op de agenda in de Tweede Kamer met de aankondiging van de nieuwe brede stoppersregeling. De twee Lbv-opkoopregelingen...
Lees verderMelkgeitenhouder Oscar Combee verplaatste zijn bedrijf dit voorjaar van Genderen naar Wijk en Aalburg. Een verplaatsing van slechts drie kilometer bij een bescheiden groei van 600 naar 700 dieren. In de regio edities van Agrio (Stal & Akker, Agraaf en Vee & Gewas) van 12 november jl. doet Oscar Combee zijn verhaal en vertelt hij hoe DLV Advies hem geholpen heeft bij de vergunningen.
Het sociale leven - familie, school en kerk - speelt zich af in Genderen en daarom wilde Combee niet te ver weg wonen. De bedrijfsomvang ging nauwelijks omhoog: in de nieuwe stal is plaats voor 700 geiten, slechts 100 meer dan in Genderen. Hij vindt dat de geitensector haar 'ambachtelijke' karakter moet zien te behouden. "Mensen kiezen voor geitenzuivel omdat er een eerlijk verhaal achter zit. We moeten qua schaalgrootte niet de richting op van de varkenssector, met de grote dichte stallen.”
Aan de bouw van de nieuwe stal - die hij bewust zó liet ontwerpen dat de nieuwbouw mooi aansluit bij het bestaande ruilverkavelingsbedrijf uit 1966 - ging een lang vergunningentraject vooraf. Het begon in 2009. De geitenstallen en de inventaris van het bedrijf in Genderen dateerden uit 1991. Veel was aan vervanging toe, ook de maatvoering voldeed niet meer. Combee was 38 jaar in 2009 en besefte: als ik nog een stap wil maken met het bedrijf, dan moet ik het nú doen. "Maar ja, we zaten in 2009 middenin de Q-koorts-uitbraak, er waren landelijk net 50.000 geiten geruimd. En dan kom ik bij de gemeente met het verzoek om mijn geitenbedrijf te verplaatsen.” Combee moest vergunningen aanvragen voor de Natuurbeschermingswet. "Ze kijken naar de stikstofbelasting in een straal van 25 kilometer rondom je bedrijf.” De geitenhouder heeft de hele vergunningsprocedure laten regelen door DLV Advies. "Ik heb geen kennis van die materie, dus dat heb ik met een gerust hart uit handen gegeven.” Alternatieve optie was een dichte stal met een luchtwasser. "Maar dat wilde ik niet. Geiten moeten naar buiten kunnen kijken en de wind kunnen voelen.”
Daarnaast speelde de bestemmingswijziging van de nieuwe locatie. Het voormalige melkveebedrijf aan de Dodesteeg had een grondgebonden bestemming en de geitenhouderij geldt als niet-grondgebonden. Verder moest de Brabantse Zorgvuldigheidsscore worden doorlopen, inclusief geurtoets en een zogeheten 'omgevingsdialoog' waar heel veel mensen op af kwamen. Al met al een vergunningentraject van zeven jaar. Op 13 april 2016 brak de grote dag aan en konden de geiten overhuizen naar het nieuwe bedrijf. Daar was ook een woonhuis beschikbaar. De geitenhouder had eerst besloten om zelf in de vertrouwde woning in Genderen te blijven wonen en het andere huis te verhuren. "Maar in de eerste week van mei zijn we zelf ook hiernaartoe verhuisd. Toen was ik het heen en weer rijden al helemaal zat”, vertelt hij lachend.
Meer weten over Oscar Combee en de bedrijfsverplaatsing, bekijk dan de klantervaringsfilm op onze website.
Voor meer informatie over vergunningen en eventuele bedrijfsverplaatsingen, neem contact op met Jan de Groot, specialist Vergunningen, via 06 83 90 54 20 of ajm.degroot@dlvadvies.nl.
De landbouwsector staat opnieuw hoog op de agenda in de Tweede Kamer met de aankondiging van de nieuwe brede stoppersregeling. De twee Lbv-opkoopregelingen...
Lees verderTussen 2005 en 2015 zijn veel nieuwe stallen gebouwd. Een deel hiervan is toe aan renovatie. Niet per se vanwege slijtage, maar vooral omdat inzichten...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.