Bent u piekbelaster?

De overheid vindt dat piekbelasters, meer moeten doen aan emissieverlaging én in een korter tijdsbestek dan bedrijven die het milieu minder belasten. Deze bedrijven moeten hun uitstoot fors terugdringen door de bedrijfsvoering te veranderen, te innoveren, verplaatsen of te stoppen. Voor piekbelasters die willen stoppen wordt er in april een zogeheten Lbv+-regeling opengesteld. Binnen deze regeling zal voor een bedrijf meer geld worden betaald dan de marktwaarde.

Onteigening als volgende stap

In het najaar van 2023 zal het kabinet toetsen, aan de hand van resultaten van de verschillende regelingen en gebiedsgerichte aanpakken, of er voldoende zicht is op het halen van de doelen. Zo niet, dan zullen ze overgaan tot onteigenen van bedrijven in gebieden waar onvoldoende reductie behaald is.

Loop voor de troepen uit!

Het kabinet wil al in januari 2023, in afstemming met de provincies, zoveel mogelijk één of meerdere gesprekken hebben met de piekbelasters om met hen de opties te bespreken. Als u in of zeer dichtbij een N2000-gebied woont of vanwege omvang verwacht dat u mogelijk een piekbelaster bent, is het verstandig u voor te bereiden en een plan te maken waarin u voor uzelf helder maakt wat u wilt als ondernemer en wat de financiële en fiscale gevolgen zijn van de verschillende opties. Wilt u hierover van gedachten wisselen, of heeft u vragen, laat hieronder uw gegevens achter. Dan neemt een adviseur binnen 2 werkdagen contact met u op. 

* verplichte velden