Edith Finke: ‘Ik ga al 25 jaar met een glimlach naar mijn werk’

“Ik werk nu al 25 jaar voor DLV Advies. Dat geeft direct aan hoe boeiend het is om hier te werken”, zo stelt Edith Finke, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies. “Ik merk dat ik mijn werk heel leuk vind om te doen en ik kan mezelf nog steeds volop ontwikkelen. Waarom zou je dan switchen naar een ander bedrijf?” Daarmee geeft Edith direct weer dat ze helemaal op haar plek zit bij DLV Advies. Hoe dat precies komt, dat lees je hier.

Hoewel Edith van huis uit geen agrarische achtergrond heeft, was het voor haar heel duidelijk dat ze na de havo de Hogere Agrarische School zou volgen. Al snel ontstond daar haar fascinatie voor de biologische melkveehouderij. En die passie, aangewakkerd na een stage, is nooit meer weggegaan. Na haar opleiding belandde ze bij een melkfabriek om vervolgens in dienst te treden bij de Nederlandse Vereniging voor Ecologische Landbouw. Daar zette ze haar eerste stappen als adviseur binnen de biologische landbouw. Nadat een fusie volgde en haar team werd overgenomen door DLV Advies, kwam ze bij het bedrijf in dienst.

Goed uitgepakt

En hoewel het niet haar eigen keuze was om over te gaan naar DLV Advies, voelde het voor Edith direct goed. “Ik ging van een vereniging naar een geprivatiseerd bedrijf, maar dat heeft heel goed uitgepakt. Ook hier kon ik mij verdiepen in de biologische melkveehouderij.”

Gesprekspartner voor boeren

Dat die kant van de sector Edith aanspreekt, blijkt wel hoe enthousiast ze over haar werkt praat. “Het contact met de boeren, dat vind ik het allerleukste. Ze echt adviseren en bijstaan om ze zo goed mogelijk te helpen, daar doe ik het voor. Dat begint vaak heel laagdrempelig met een keukentafelgesprek over de mogelijkheden van biologisch boeren. Daarna begeleid ik ze bij het omschakeltraject. Maar ik weet ook dat er nog vragen komen wanneer de boerderij biologisch operatief is. De boeren verder helpen, dat is echt mijn ding. Ik wil een gesprekspartner zijn die de boer onafhankelijk kan helpen als ze vragen hebben. Ik zie mijzelf ook meer als coach dan adviseur.”

Van elkaar leren

“Daarnaast begeleid ik vanuit DLV Advies ook een aantal studiegroepen. Dat zijn groepen die net zijn ontstaan, maar ook enkele die al jaren actief zijn. Ik vind het een uitdaging dat iedereen zoveel mogelijk van elkaar kan leren.”

Transitie

Maar dat is niet alles waar Edith zich mee bezighoudt. “Ik ben ook met landelijke projecten bezig die vaak geïnitieerd zijn vanuit de Universiteit Wageningen of het LTO. Ook daarin begeleid ik melkveehouders. Ik ben in mijn werk veel onderweg, voornamelijk in West-Nederland. Het is mijn wens dat biologisch boeren breder wordt uitgedragen. Toen ik begon bij DLV Advies werd biologisch boeren als een alternatief gezien, nu is er een transitie gaande in de landbouw en is het heel erg in ontwikkeling. Er ligt veel werk in deze kant van de sector. En daar ligt mijn hart. Ik heb door de jaren boerenbedrijven zien ontwikkelen, nieuwe bedrijfsopvolgers zien komen en bedrijven zien uitgroeien tot boerderijen met een goed rendement en veel perspectief.”

Kansen voor ontwikkeling

Het is niet alleen de diversiteit in het werk dat zo kenmerkend is voor DLV Advies, ook de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen onderstreept Edith positief. “Toen ik hier begon was ik vooral actief op het gebied van de administratieve afhandeling van mest en mineralen. Zo ontzorgde ik boeren met administratieve lasten als de melkboekhouding en stelde ik de kringloopwijzer op. Ik wilde me graag verder ontwikkelen, daarom ben ik een aantal jaren geleden meer projectwerk in uitvoering gaan doen. Dat is echt DLV Advies. Als je kansen ziet voor ontwikkeling, dan krijg je de ruimte om die uit te voeren. Hoe mooi is het dat als nieuwe dingen zich aanbieden je de mogelijkheid krijgt om het op te pakken.”

Teamgevoel

“Het teamgevoel binnen DLV Advies is daarnaast ook heel prettig. Niet alleen de sfeer, maar ook het feit dat we de klant een totaalpakket kunnen bieden en we dus heel veel kennis in huis hebben. Of ik ooit gedacht heb aan een andere baan? Niet elke verandering is direct een verbetering. Ik voel me hier als een vis in het water. Dus waarom zou ik vertrekken? Ik blijf liever hier en ontwikkel me hier verder. De basis en het vertrouwen dat je hier krijgt in combinatie met het teamgevoel én het werken voor een hoogwaardige adviesorganisatie vind ik nergens. Ik ga nog steeds elke dag met een glimlach naar mijn werk.”

Vrijheid

“Van mijn team bij mijn vorige werkgever zijn een aantal als zzp’er gestart, maar ik zie daar niet de meerwaarde van in. Hier krijg je alles wat je nodig hebt. Het geeft mij meer rust om bij een goede werkgever in dienst te zijn waar ik alle vrijheid krijg om mezelf te ontwikkelen. Daarnaast ben ik een teamplayer en werk ik het liefst samen met collega’s die hetzelfde doel voor ogen hebben.”

Goede werk-privébalans

Ook de balans tussen werk en privé is voor Edith belangrijk. “Ik werk drie dagen in de week. Ik vind het heerlijk om thuis ook lekker bezig te zijn.” En haar thuis is inmiddels ook doordrenkt met de agrarische sector. “Ik ben getrouwd met een boerenzoon, die overigens niet het bedrijf is ingegaan. Wel wonen we ernaast en zijn de kinderen het melkveebedrijf ingegaan. Ik zie dus ook veel in de praktijk. Ik kan niet meer onbevangen naar een stuk grasland kijken. Dan check ik meteen welke kruiden erin staan. Echt een vakidioot dus”, zegt Edith lachend.