Energiebesparing voor varkenshouders

Publicatiedatum: 23 maart 2017

Uit de individuele energie-inventarisaties van deelnemers van de studiegroep ‘Energiebesparing voor Groningse varkenshouders’ komt naar voren dat de meeste deelnemende varkenshouders nog veel kunnen besparen op het energieverbruik binnen het bedrijf.

Inzicht in eigen verbruik

Eind 2016 is er voor iedere deelnemer een individuele energie-inventarisatie gemaakt. Hiermee hebben zij inzicht gekregen in hun eigen verbruik per dier ten opzichte van een referentie. Er zijn mogelijkheden voor  energiebesparing  bij  het gebruik van klimaatsystemen. Gerben de Vries, adviseur en betrokken bij dit project, herkent deze uitkomst. “Klimaatsystemen, luchtwassers en verlichting zijn de grote kostenposten binnen een varkensbedrijf. Met enkele maatregelen kunnen al snel honderden euro’s per jaar bespaard worden, bijvoorbeeld bij luchtwassers, met consequent controleren en het in de peiling hebben van drukverschillen . De meeste maatregelen zijn vrij eenvoudig door te voeren.” Tijdens één van de  bijeenkomsten zoomen de deelnemers verder in op de scans en kijken zij samen met Gerben de Vries naar de maatregelen om te kunnen besparen in verbruik en kosten. 

Energiebesparingsplan

Per bedrijf wordt een energiebesparingsplan gemaakt. Hierin staat hoe bedrijven praktisch kunnen besparen zonder kosten te maken en hoe ze rendabele investeringen in het bedrijf kunnen doen op energiegebied. 
De provincie Groningen en DLV Advies organiseerde vanaf najaar 2016 een studiegroep 'Energiebesparing voor Groningse varkenshouders'. Samen met de deelnemers wordt gekeken naar hun energieverbruik en naar maatregelen die ze kunnen nemen om energie te besparen. Daarnaast krijgen de deelnemers uitleg over het toepassen van alternatieve energiebronnen en gebruiksmiddelen. Dit project loopt door tot april 2017. Doel van dit project is om met varkenshouders naar het energieverbruik te kijken en naar de maatregelen die ze kunnen nemen om energie te besparen. Daarnaast krijgen de deelnemers uitleg over het toepassen van alternatieve energiebronnen en gebruiksmiddelen. De provincie Groningen wil de varkenshouderijsector duurzamer maken. 

Er wordt nu gekeken naar mogelijkheden voor energiescans in Overijssel. Neem voor meer informatie contact op met Tom Ploeger.

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september

De SDE++ 2024 is gepubliceerd. Met een budget van 11,5 miljard is er volop ondersteuning voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieproductie....

Lees verder

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar