Terugverdientijd accu afhankelijk van meerdere factoren

Publicatiedatum: 28 november 2023

De opslag van (zelf geproduceerde) energie staat volop in de belangstelling. “Het is absoluut hot”, ervaart Gert aan het Rot, projectleider Energie bij DLV Advies. "Aangezien een accu een substantiële investering betreft, is het cruciaal om een accu te selecteren die perfect aansluit bij de behoeften van uw bedrijf. De terugverdientijd is afhankelijk van diverse factoren."

Veel agrarisch ondernemers hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in zonnepanelen dan wel een kleine windmolen om zelf energie op te wekken. En met de hoge stroomkosten in het achterhoofd wil men die dure energie ook graag opslaan. 

Verschillende types accu’s 

Maar dat kan niet zomaar in een willekeurige accu, benadrukt Gert. “Accu's variëren sterk in type en grootte, van het formaat van een transformatorhuisje tot een zeecontainer, met kosten tussen 1 en 3,5 ton. Het geselecteerde type accu dient perfect aan te sluiten bij de behoeften van het bedrijf om het maximale potentieel te benutten."

Flexibel inspelen op de grillen van de markt

Gert benoemt de complexiteit voor agrarische ondernemers: "De technologie is nog niet zo ver dat de opgewekte stroom in de zomermaanden opgeslagen kan worden voor wintergebruik. Op dit moment is het essentieel om te focussen op het dagelijkse energiegebruik, waarbij de nadruk ligt op de afname van het net, eigen verbruik en teruglevering aan het net, gereguleerd door middel van een accu. Kortom, de capaciteit om flexibel in te spelen op marktvariaties." Waar moet je dan onder meer op letten? Volgens Gert moet je dan kijken naar welke afname je hebt op welk moment, en of het gecontracteerde vermogen toereikend is. Daarnaast moet de aansluiting passend zijn, en moet je kunnen voldoen aan de gestelde veiligheidseisen.

Aantal cycli

Gert: "Het aantal cycli, oftewel hoe vaak een accu oplaadt en ontlaadt, speelt een belangrijke rol. Een gemiddelde accu heeft een levensduur van zesduizend cycli, wat doorgaans resulteert in een terugverdientijd van tien jaar. Echter, als een bedrijf bijvoorbeeld meerdere cycli per dag genereert, kan de accu al na zeven jaar zijn levensduur bereiken, terwijl de terugverdientijd oorspronkelijk tien jaar bedroeg."

Stroomprijs

"De terugverdientijd hangt eveneens af van de stroomprijs in de komende jaren, en deze is nooit voor 100 procent te voorspellen", voegt de adviseur toe. "Voor velen is het verdienmodel in een accu een belangrijk aspect. Echter, wij zien dat het op dit moment slechts voor 15 tot 20 procent van alle gevallen daadwerkelijk interessant is. Voor anderen ligt de motivatie simpelweg in duurzaam omgaan met energie, los van puur financiële overwegingen."

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar