Maximaal € 125.000 subsidie bij aanschaf apparatuur mechanisch vernietigen groenbemester/vanggewas

Publicatiedatum: 15 augustus 2023

Vanaf 1 september a.s. kunnen landbouwers en loonwerkers subsidie aanvragen voor apparatuur om groenbemesters of vanggewassen te ‘vernietigen’. Hiervoor komen onder andere een messenwals, schijveneg, rotorkopeg en ecoploeg in aanmerking. “De subsidie bedraagt 50% van de aanschafkosten met een maximaal subsidiebedrag van € 125.000”, benoemt Arnout ter Horst, Projectaccountmanager bij DLV Advies.

De subsidie heeft als doel om het gebruik van (chemische) gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en valt onder het onderdeel 'Geïntegreerde gewasbescherming'. De subsidie is voor apparatuur die geschikt is voor het vernietigen, afmaaien, verhakselen, kapotfrezen of inwerken van groenbemesters of vanggewassen. Arnout: "Je kunt deze regeling aanvragen van 1 tot en met 29 september, waarbij ze worden afgehandeld op volgorde van binnenkomst. Daarbij kan de subsidie ook in samenwerkingsverband worden ingediend. DLV Advies kan de aanvragen voor u verzorgen."

Hoogte van de subsidie

De subsidiabele kosten voor deze investeringen worden voor 50% vergoed, met een minimumbedrag van € 5.000 en een maximumbedrag van € 125.000. Dit betekent dat het investeringsbedrag minimaal € 10.000 moet zijn om in aanmerking te komen voor de regeling. Enkel de aanschafkosten van de investering zijn subsidiabele kosten. Het beschikbare budget bedraagt € 3,5 miljoen.

Voorwaarden

Aanvragers moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, waaronder het aanschaffen van nieuwe apparatuur, het niet aangaan van investeringsverplichtingen vóór de aanvraag en het starten van het project binnen één maand na toewijzing van de subsidie. In dezelfde periode wordt ook de subsidieregeling voor innovatieprojecten 'geïntegreerde gewasbescherming' opengesteld. Echter, een aanvrager kan maar voor één subsidieregeling een aanvraag indienen. Arnout attendeert erop dat aanvragers moeten kiezen tussen deze regeling of de subsidieregeling voor 'innovatieprojecten geïntegreerde gewasbescherming'. "Het is belangrijk om strategisch te kiezen en de regeling te kiezen die het beste aansluit bij de behoeften van uw bedrijf."

Aanvraagprocedure

"De aanvraagprocedure verloopt via 'mijn.rvo.nl', waar binnenkort meer informatie beschikbaar komt over het aanvraagproces en de benodigde documentatie", vervolgt Arnout. Bij de aanvraag moet onder andere een offerte van de aan te schaffen apparatuur en een omschrijving van de apparatuur worden ingediend. Als de aanvraag namens een samenwerkingsverband wordt ingediend, is ook een samenwerkingsovereenkomst vereist.

Heeft u vragen over deze regeling of wilt u dat DLV Advies de aanvraag voor u verzorgt, laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

* verplichte velden

Ook openstelling subsidie innovatieprojecten geïntegreerde gewasbescherming

Naast de subsidie voor investeringen in apparatuur wordt ook de subsidieregeling 'innovatieprojecten geïntegreerde gewasbescherming' opengesteld. Deze subsidie is bedoeld voor het ontwikkelen van innovatieve, preventieve en niet-chemische maatregelen voor het bestrijden van ziekten, plagen en onkruiden in gewassen. De subsidie kan worden aangevraagd door een samenwerkingsverband met tenminste één landbouwer en tenminste één andere partij. Zie voor meer informatie de website van RVO.

 

 

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar