Breng kansen saneringsregeling in kaart

Publicatiedatum: 24 juni 2019

Komende maand wordt de definitieve subsidieregeling sanering Varkenshouderijen (Srv) verwacht voor Zuid- en Oost-Nederland waarmee de overheid € 120 miljoen subsidie beschikbaar stelt voor het opkopen van varkensrechten en bedrijven.

Eind april maakte landbouwminister Carola Schouten het concept bekend. Varkensbedrijven met een geurscore op woningen van minimaal 0,4 binnen een straal van 1 kilometer, kunnen vanaf 15 augustus intekenen op de regeling. De vergoeding voor stallen bedraagt 65% van de gecorrigeerde vervangingswaarde van de stallen. Voor een stal ouder dan veertig jaar betekent dit 65% van € 94 per m2, wat neerkomt op € 61,20 per m2. Voor een stal van tien jaar oud bedraagt de vergoeding 65% van € 375 per m2, wat uitkomt op € 240 .

Hoge geurscore voor subsidie

Alleen varkensbedrijven met een minimale geurscore van 0,4 komen in aanmerking voor de regeling. “Dat zal in verschillende fases verlopen. De bedrijven met de hoogste geurscore komen als eerste in aanmerking voor een toekenning. Vervolgens zal dit gefaseerd teruglopen zolang als de subsidie van 120 miljoen euro nog toereikend is”, zegt Marco Hol, adviseur intensief van DLV Advies.

Ondanks dat de definitieve regeling er nog niet is, zijn de grote lijnen al wel bekend. “Dat betekent dat we voor nu alvast berekeningen kunnen uitvoeren waar een varkenshouder mee verder kan", zegt Hol.

Rekentool saneringsregeling

Vorige maand ontwikkelde DLV Advies daarom een rekentool, waarmee varkenshouders de waarde van hun stallen binnen de conceptregeling kunnen uitrekenen. “We hebben de saneringstool gelanceerd om varkenshouders te helpen de waarde van hun stallen te berekenen. Aan de hand van de leeftijd en oppervlakte van de stallen kijken we wat de waarde is binnen de huidige conceptregeling warme sanering”, aldus Hol. Inmiddels hebben ruim 80 varkenshouders al gebruik gemaakt van de rekentool.
De saneringsregeling bestaat niet alleen uit een vergoeding voor de stallen, maar ook voor varkensrechten. “De tool geeft slechts een eerste indicatie. Bijkomende saneringskosten als de sloop van de stallen, mest afvoeren uit de put en het eventueel afvoeren van de dieren zijn dan nog niet in beeld. Onze ervaring is dat het zeker loont om verder te kijken en het totale financiële plaatje in beeld te krijgen. We zijn in gesprek met hierin geïnteresseerde varkenshouders waarvoor we alles doorrekenen.”

Met het verkregen totaalbeeld van de financiën stappen deze varkenshouders naar hun boekhouder. Dan komt een belangrijk keuzemoment: is er een kans op deelname aan de saneringsregeling of heeft dit geen zin? Hoeveel kapitaal blijft er over? “Eventueel denken we mee met het bepalen van het beste alternatief.”

Tijd nodig voor bewijslast verzamelen

 “Als straks de saneringsregeling wordt opengesteld, dat is onder voorbehoud op 15 augustus 2019, hebben we 1,5 maand de tijd om aanvragen in te dienen. Dan is het wel zaak om alle gegevens dus al gereed te hebben. Bewijslast verzamelen kost tijd. Vooral de gestelde randvoorwaarden in de conceptregeling kunnen dit proces bemoeilijken. Een van die voorwaarden is dat bewezen moet worden in welke maand de stallen in gebruik zijn genomen”, zegt Hol.

Neem contact op voor ondersteuning bij het verzamelen van deze bewijslast. Ook voor de doorrekeningen binnen de conceptregeling is het raadzaam contact op te nemen met een adviseur. Neem contact op met Gerben Schrijver (regio Oost) of Marco Hol (regio Zuid).

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Marco Hol

Adviseur Financieel Management & Schade Expertise
06 26 51 86 86
Stuur e-mail
Meer over Marco

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden