Budget landelijke opkoopregeling te laag

Publicatiedatum: 22 juli 2022

Het aantal boeren dat zich waarschijnlijk zal aanmelden voor de landelijke opkoopregeling, zal een stuk hoger liggen dan waar nu geld voor is uitgetrokken. Dat verwacht Marco Hol, adviseur van DLV Advies. Hij heeft de afgelopen weken met veel boeren om tafel gezeten die dit overwegen.

Hij verwacht dat ruim 1.000 boeren zich zullen inschrijven voor de regeling die naar verwachting dit najaar wordt opengesteld. De verwachting is dat veel minder varkenshouders mee kunnen doen dan zich zullen inschrijven, op basis van de huidige budgetten.

Conceptregeling bedrijfsbeëindiging

De Lbv (Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties) is in mei in concept gepresenteerd. Daarvoor is € 270 miljoen uitgetrokken voor melkveehouders, € 115 miljoen voor varkenshouders en een zelfde bedrag voor pluimveehouders. Deze budgetten zijn volgens Marco te laag. “Neem bijvoorbeeld een gemiddeld varkensbedrijf, het bedrag wat je daar dan ongeveer voor krijgt komt neer op € 2 miljoen, dus kun je zo’n 60 bedrijven opkopen. Op basis van bedrijven die tegen ons zeggen wel interesse te hebben, zullen er eerder rond de 400 bedrijven zich inschrijven.”

Inschatten kans op deelname stoppersregeling

In het geval dat meer boeren zich aanmelden voor uitkoop dan er budget is, maakt het ministerie een ranglijst waarbij de meeste stikstofwinst wordt geboekt voor het minste geld. “Oude stallen zonder emissiearme systemen die dichtbij een natuurgebied zitten, zullen dus het meest uitgekocht worden. Zo’n driekwart van de boeren binnen een straal van 10 kilometer rondom een Natura 2000-gebied met een stikstofuitstoot van 1.500 kilo komen boven die drempelwaarde van 50 mol/jaar uit, blijkt uit onze berekeningen” aldus Marco. Ondernemers die zich afvragen hoe de depositieberekening voor hun bedrijf uitpakt kunnen een depositieberekening laten uitvoeren. Daarmee is een goede inschatting te maken of de locatie aan de drempelwaarde gaat voldoen of niet.

Vraag hier uw depositieberekening aan

Aantrekkelijk, maar niet woest aantrekkelijk

Wanneer blijkt dat je waarschijnlijk voldoet aan de drempelwaarde, is de kans dat je mee kunt doen alsnog beperkt wanneer de regeling overtekend wordt. Toch adviseert Marco deze ondernemers wel in te schrijven: “Boeren kopen bedenktijd door zich in te schrijven. Waarschijnlijk wordt de Lbv-regeling eind 2022 opengesteld en krijg je als ondernemer medio 2023 te horen of je mee mag doen. Daarna heb je een half jaar de tijd om definitief te besluiten of je mee wilt doen. Dat betekent dat er in totaal een jaar zit tussen de aanmelding en het definitieve besluit. Inschrijven betekent ook niet dat andere wegen uitgesloten worden. Vrije verkoop is bijvoorbeeld nog steeds een route die gelijktijdig verkend kan worden.”

Stoppen met een plan

Naast het besluit om wel of niet in te schrijven voor de Lbv-regeling is het ook verstandig al over de volgende stap na te denken: “Wat doet een ondernemer na de bedrijfsbeëindiging? Verder in een andere agrarische tak? In deze regeling zit het zogenaamde ‘beroepsverbod’: verder in de tak waar je mee stopt kan niet, overstappen naar een andere veehouderijtak wel. We adviseren ondernemers om daar over na te denken, of dat ze bijvoorbeeld liever een oude schuur ombouwen tot caravanstalling. En daar dan ook alvast over informeren bij de gemeente wat mogelijk is. Weten wat je opties zijn, kan voor ondernemers de nodige rust bieden.”

Meer informatie

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen rondom de stoppersregelingen? Meld u dan aan voor de Lbv-infomailing.

* verplichte velden

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van Boerderij.nl

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden