Convenant Ulicoten positief ontvangen

Publicatiedatum: 08 januari 2016

Omwonenden en boeren in Ulicoten hebben samen met DLV Advies een oplossing gevonden voor de overlast van intensieve veehouderijen in hun buurt. Sinds 2014 hebben zij gesprekken gevoerd om de problemen rond de komst van drie agrarische bedrijven in het voormalige landbouwontwikkelingsgebied (LOG) op te lossen. Vandaag hebben de betrokkenen hun convenant aan wethouder Van Cranenbroek en gedeputeerde Spierings aangeboden.
 

De oplossing leidt ertoe dat de door de omwonenden gevreesde overlast door de komst van drie bedrijven wordt ingeperkt tot een acceptabel niveau. Van de drie agrarische bedrijven komt er nu nog maar één terecht in het gebied, het bedrijf van Rudy Adams. Een ander bedrijf (Eric Jansens) verhuist niet naar het voormalig LOG-gebied bij Ulicoten, maar naar een bestaande locatie in de gemeente Alphen-Chaam en één bedrijf (Harry Michielsen) stopt helemaal. Projectleider Erica Bijl van DLV Advies heeft het initiatief genomen en de gesprekken met succes begeleid.  

Offers

Alle partijen hebben zich ingezet om tot een akkoord te komen. De omwonenden accepteren dat er uiteindelijk toch een boerderij zich zal vestigen in de buurt. De ondernemers hebben plannen die zij al jaren voorbereidden moeten aanpassen of loslaten en brengen financiële offers. De ABC Milieugroep en de omwonenden trekken het bezwaar tegen de vestiging van het bedrijf van Adams in zodat er ruimte komt voor de uiteindelijke oplossing. Adams past in zijn plan de landschappelijke inpassing aan en er zijn afspraken gemaakt over een planschadevergoeding voor de bezwaarmakers. De gemeente en provincie tonen verantwoordelijkheid en durf door de dialoog te faciliteren en te financieren.

Succes door persoonlijke benadering

DLV Advies heeft het voortouw genomen, uitgedaagd door het programma zorgvuldige veehouderij van de provincie Noord-Brabant. De persoonlijke benadering waarin zowel de bewoners en de boeren hun wensen konden kenbaar maken en het verbinden van deze wensen heeft geleid tot een innovatief projectplan. Op basis daarvan hebben de provincie en gemeente aan DLV Advies de opdracht verstrekt het plan verder uit te werken. Binnen twee jaar heeft dit geleid tot het convenant met de oplossing. 'Ulicoten is een voorbeeld voor andere gebieden dat het kan,' aldus gedeputeerde Spierings.

Bekijk hier het filmfragment van omroep Brabant met een interview met de betrokkenen.

Sterkste Erf verkiezing 2024

Vorig jaar is de familie Ten Kate uitgeroepen tot winnaar van de Sterkste Erf verkiezing. Zij runnen in het Drentse Veeningen een gemengd bedrijf met melkkoeien,...

Lees verder

Brandpreventie hoeft geen handenvol geld te kosten, het begint bij bewustwording

Als het gaat om brandveiligheid, ligt de veehouderij onder een vergrootglas. Boerderijbranden kunnen in korte tijd voor enorme financiële en emotionele...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden