Definitieve subsidieregeling sanering varkenshouderij

Publicatiedatum: 11 oktober 2019

De openstelling van de definitieve subsidieregeling sanering Varkenshouderijen (Srv) is bekend. De definitieve openstellingperiode is van 25 november 2019 tot 15 januari 2020. Met de regeling voor Zuid- en Oost-Nederland stelt de overheid € 180 miljoen subsidie beschikbaar voor het opkopen van varkensrechten en bedrijven.

De definitieve regeling is nagenoeg hetzelfde als de conceptregeling die landbouwminister Carola Schouten in april dit jaar bekend maakte. Een toevoeging is onder andere dat bedrijven worden uitgesloten als:

  • Er meer dieren zijn gehouden dan er rechten beschikbaar waren; 
  • Er overtredingen zijn geconstateerd op dierenwelzijn.

In de brief van minister Schouten aan de Tweede Kamer wordt vermeld dat afwijzing zal plaatsvinden als er substantiële overtredingen hebben plaatsgevonden. Er wordt niet vermeld tot hoever wordt teruggekeken. 

Hoge geurscore voor subsidie

Alleen varkensbedrijven met een minimale geurscore van 0,4 komen in aanmerking voor de regeling. “Dat zal in verschillende fases verlopen. De bedrijven met de hoogste geurscore komen als eerste in aanmerking voor een toekenning. Vervolgens zal dit gefaseerd teruglopen zolang als de subsidie van 180 miljoen euro nog toereikend is”, zegt Marco Hol, adviseur intensief van DLV Advies.

Rekentool saneringsregeling

"Nu de definitieve regeling er is, kunnen we berekeningen uitvoeren waar een varkenshouder mee verder kan", zegt Hol. “Alleen de prijs voor de varkensrechten zal kort voor openstelling bekend worden gemaakt, maar deze zal marktconform zijn. Bij benadering is de uitkomst te berekenen”. 
DLV Advies ontwikkelde daarvoor een rekentool, waarmee varkenshouders de waarde van hun stallen binnen de definitieve regeling kunnen uitrekenen. “We hebben de saneringstool gelanceerd om varkenshouders te helpen de waarde van hun stallen te berekenen. Aan de hand van de leeftijd en oppervlakte van de stallen kijken we wat de waarde is binnen de regeling warme sanering”, aldus Hol. Inmiddels hebben ruim 120 varkenshouders al gebruik gemaakt van de rekentool.
De saneringsregeling bestaat niet alleen uit een vergoeding voor de stallen, maar ook voor varkensrechten. “De tool geeft slechts een eerste indicatie. Bijkomende saneringskosten als de sloop van de stallen, mest afvoeren uit de put en het eventueel afvoeren van de dieren zijn dan nog niet in beeld. Onze ervaring is dat het zeker loont om verder te kijken en het totale financiële plaatje in beeld te krijgen. We zijn in gesprek met hierin geïnteresseerde varkenshouders, waarvoor we alles doorrekenen.”

Met het verkregen totaalbeeld van de financiën stappen deze varkenshouders naar hun boekhouder. Dan komt een belangrijk keuzemoment: is er een kans op deelname aan de saneringsregeling of heeft dit geen zin? Hoeveel kapitaal blijft er over? “Eventueel denken we mee met het bepalen van het beste alternatief.”

Tijd nodig voor bewijslast verzamelen

 “De saneringsregeling wordt opengesteld op 25 november 2019 tot 15 januari 2020. Ondanks dat de volledige openstellingsperiode benut kan worden is het wel zaak om alle gegevens tijdig gereed te hebben. Bewijslast verzamelen kost tijd. Vooral de gestelde randvoorwaarden in de regeling kunnen dit proces bemoeilijken. Een van die voorwaarden is dat bewezen moet worden in welke maand de stallen in gebruik zijn genomen”, zegt Hol.

Ga naar rekentool saneringsregeling

Neem contact op voor ondersteuning bij het verzamelen van deze bewijslast. Ook voor de doorrekeningen binnen de definitieve regeling is het raadzaam contact op te nemen met een adviseur. Neem contact op met Gerben Schrijver (regio Oost) of Marco Hol (regio Zuid).

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden