Energie steken in energie loont

Publicatiedatum: 25 juni 2015

Door scherp inkopen en energiebesparende maatregelen kunnen bedrijven tot 40.000 euro per jaar besparen. 

Met een korte check kan DLV zien of het energiebedrijf boven of onder de norm van verbruik per dier zit. Wanneer het boven de norm zit kan DLV een Energiescan uitvoeren. Jan Pijnenburg, specialist op het gebied van energiebesparing bij DLV: “Een Energiescan geeft allereerst inzicht in het energieverbruik, uitgesplitst in stroom- en gasverbruik per bedrijfsonderdeel en het privéverbruik. Dit vormt de basis voor de vervolgstap, maatregelen voor het daadwerkelijk besparen van energie.” De Energiescan is binnen ieder agrarisch bedrijfstype toepasbaar. 

DLV Energiescan geef inzicht

Een van de zaken waar vaak veel winst te behalen is, is op onderhoudt van het ventilatiesysteem en de luchtwassers: Pijnenburg: “Gemiddeld is het verbruik van het ventilatiesysteem ongeveer de helft van het totale energieverbruik op een varkensbedrijf. Het loont dus al snel om hier goed naar te kijken.”
Daarnaast is er vaak veel winst te halen met de ventilatie-instellingen.  “Vanwege vrees voor windinvloed wordt vaak gewerkt met hoge onderdrukken in de stallen. Dit leidt tot een hoog verbruik van de ventilatoren. Slimme oplossingen voor de windinvloed zijn vele malen goedkoper dan het werken met hoge onderdrukken.” 

Onderhoud bespaart energie

Wanneer er aanpassingen in de bedrijfsvoering gedaan worden, zoals het beter onderhouden van de luchtwasser is er veel geld te besparen. Pijnenburg: “Bedrijven verbruiken soms tot 50% meer dan de norm. Afhankelijk van de omvang van het bedrijf gaat het dan om bedragen van 1.000 tot 40.000 euro per jaar. In 80% van de gevallen kan verbruik boven de norm opgelost worden. Er zijn altijd wel zaken waarop bespaard kan worden zonder dat dit ten koste gaat van de technische resultaten.”

 

Rendement zonnepanelen verbeteren; een gestructureerde aanpak helpt

“Hoe haal ik meer rendement uit m’n zonnepanelen?” Die vraag wordt regelmatig gesteld aan de energiespecialisten van DLV Advies. “Daar...

Lees verder

Accu het antwoord op de uitdagingen van de energietransitie, verdienmodel echter onzeker

Accu's lijken het antwoord te zijn op de uitdagingen waarmee de energietransitie te maken heeft. Maar het terugverdienen van een accu voor bedrijven...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden