Gevolgen einde POR-regeling

Publicatiedatum: 07 februari 2017

De POR-regeling voor de intensieve veehouderij wordt na eind dit jaar niet verlengd. Deelnemers aan de regeling moeten in 2018 dierrechten kopen of huren, of hun dan overtallige dieren afstoten.

POR-regeling: mestverwerking in ruil voor dierrechten

Varkens- en pluimveehouders die hun mestoverschot volledig verwerken, kwamen met de POR-regeling bij bedrijfsuitbreiding in aanmerking voor een ontheffing voor 50% van de dierrechten die voor de uitbreiding nodig waren. Er is veel gebruik gemaakt van de in 2015 opengestelde POR-regeling. De 1,2 miljoen pluimveerechten waren een maand na de openstelling al verbruikt. Er waren tevens 121.622 varkensrechten beschikbaar. Dit komt in totaal neer op 1,6 miljoen kg fosfaat. 

Vakbonden beraden zich op vervolgstappen

LTO-Pluimveehouderij/NOP, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO-Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) willen dat Staatssecretaris Van Dam zijn besluit om de POR-regeling na 31 december niet meer te verlengen terugdraait. Als hij hiertoe niet bereid is, beraden zij zich op vervolgstappen. CDA Kamerlid Jaco Geurts heeft een debat hierover aangevraagd.

Hogere prijs dierrechten door einde POR-regeling

Deelnemers aan de POR-regeling moeten door dit besluit van Van Dam in 2018 alsnog dierrechten kopen of huren, of hun dan overtallige dieren afstoten. Hierdoor zullen veel meer pluimvee- en varkensrechten nodig zijn dan er beschikbaar zijn. Dit werkt prijsopdrijvend, merkt Gerben Schrijver, adviseur bij DLV Advies. 

Omschakelen als optie

Het kopen van dierrechten is bovendien een forse investering. Gerben Schrijver: “Als een bedrijf uitgebreid is van 3000 naar 6000 vleesvarkens, dan moet een varkenshouder nog 1500 rechten kopen. Bij de huidige prijzen komt dat al snel neer op een investering van ruim een ton. ” Als alternatief ziet de adviseur Intensief bij DLV Advies het minderen in dieraantallen, bijvoorbeeld door het omschakelen naar een concept. Wat de beste oplossing is, moet per bedrijf bekeken worden. 

Meer informatie over einde POR-regeling?

Neem contact op met Gerben Schrijver via 06 53 72 16 89 of g.schrijver@dlvadvies.nl.

Uitnodiging praktijkmiddag regeneratieve landbouw 2024

Wij nodigen u van harte uit voor de praktijkmiddag regeneratieve landbouw op vrijdag 9 augustus a.s. op het teelt- en verwerkingsbedrijf Stam-Schaap...

Lees verder

Groen licht voor verhogen subsidie behoud grasland

Op 15 juli opent de subsidie behoud grasland voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie. De eerste kamer heeft ingestemd met een verhoging van...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden