Houvast en digitale sturing met Slimme Stal

Publicatiedatum: 24 oktober 2018

Het klimaat en de directe omgeving van de stal geautomatiseerd beheersen blijft belangrijk in de veehouderij. Slimme technologieën, die de gebruiker automatisch informatie verschaffen via sensoren, zijn daarbij onmisbaar. Daarom komt Connecting Agri & Food ondernemers tegemoet met een nieuw ontwikkelde softwaretool, Slimme Stal genoemd.

Slimme Stal is een innovatieve tool voor zowel varkenshouders als melkveehouders, dat door Connecting Agri & Food is ontwikkeld in samenwerking met softwarebedrijf Whysor. Met de technologie van Slimme Stal en bijgeleverde software kunt u continue gegevens verzamelen over het klimaat in en om uw bedrijf, diergezondheid en de geuruitstoot. Dat kan altijd omdat het bereik van de sensoren via het LoRa (long range) netwerk verloopt, dat overal in Nederland aanwezig is. 

Klimaat, geur en waterverbruik meten

Metingen vinden plaats met sensoren in de stal. Verschillende sensoren meten de binnen- en buitentemperatuur, CO2- en ammoniakgehaltes, waterverbruik, luchtdruk en luchtvochtigheid. Via het dashboard op uw telefoon, PC of tablet heeft u direct inzicht in de vorm van grafieken, meldingen en samenvattingen. Harm van der Zanden, de ict-specialist van Slimme Stal, legt uit: “Niet alleen metingen doen is mogelijk met Slimme Stal, maar ook kan direct actie ondernomen worden bij incidenten in en om de stal. Het unieke aan ons concept is dat de ondernemer zelf de gewenste waardes opgeeft en daar op kan sturen. Ook is het mogelijk een alert in te stellen, als bijvoorbeeld een van de opgegeven grenswaardes bereikt is. Die alert komt bij de gebruiker binnen als een bericht op de telefoon of tablet."

Ook melkveehouderij

De huidige gebruikers van Slimme Stal zijn vooral varkenshouders, maar er zijn plannen om uit te breiden naar andere sectoren. Voor de melkveehouderij loopt op het moment een proef van maximaal 2 jaar, om ervaring op te doen met de mogelijkheden van Slimme Stal voor ventilatie en de ammoniakuitstoot en om te kijken wat bij de kalveren tot het beste resultaat leidt. Sensoren die de temperatuur, ammoniak en luchtvochtigheid meten zijn voor de melkveehouderij hierbij al operationeel.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Slimme Stal op www.slimmestal.nl. Hier kunt u de animatievideo bekijken, de werkwijze voor de installatie van Slimme Stal inzien en contact opnemen voor een offerte of voor meer informatie.

Ook kunt u contact opnemen met Harm van der Zanden van Slimme Stal via de contactgegevens onderaan dit bericht.

Interreg

De ontwikkeling van Slimme Stal wordt mede mogelijk gemaakt door het Interreg-programma, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Duitse Ministerie voor wetenschap en innovatie (Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie) en de provincies Noord-Brabant, Gederland en Limburg.

 

Over Connecting Agri & Food

Connecting Agri & Food is de dochteronderneming van DLV Advies en doet aan kennisontwikkeling en ontwikkelt innovatieve oplossingen in de agri- en foodsector. We hebben zowel een adviserende als een uitvoerende rol in de voedsel- en productieketen. Ons werk kenmerkt zich door gedegen bewijsvoering en een transparante onderbouwing van resultaten. We voeren beleidsanalyses uit, ontwikkelen ICT-applicaties, maar analyseren ook winkeldata en organiseren bijvoorbeeld focusgroepsessies met de consument. We hebben kennis van de volle breedte van de markt en de marktpartijen en inmiddels jarenlange ervaring opgedaan om de effecten van beleid goed in te kunnen schatten. Zo creëren we win-winsituaties voor agrariërs, toeleverende en verwerkende partijen en afnemers. Lees meer over ons op https://www.connectingagriandfood.nl/nl/over-ons/

Sterkste Erf verkiezing 2024

Vorig jaar is de familie Ten Kate uitgeroepen tot winnaar van de Sterkste Erf verkiezing. Zij runnen in het Drentse Veeningen een gemengd bedrijf met melkkoeien,...

Lees verder

Brandpreventie hoeft geen handenvol geld te kosten, het begint bij bewustwording

Als het gaat om brandveiligheid, ligt de veehouderij onder een vergrootglas. Boerderijbranden kunnen in korte tijd voor enorme financiële en emotionele...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden