Investeringen vervroegen na goed varkensjaar

Publicatiedatum: 29 oktober 2019

Veel varkensbedrijven zullen in 2019 een positief bedrijfsresultaat halen en moeten daar mogelijk belasting over afgedragen. DLV Advies roept varkenshouders op de balans op te maken en te kijken of het naar voren halen van investeringen interessant is om het belastbaar inkomen te drukken.

Voor de varkenshouderij wordt 2019 een bijzonder jaar. Leo Rouhof van DLV Advies verwacht dat de voerwinstprijzen uitkomen op 100 euro bij de vleesvarkens en ruim 875 euro bij de zeugen (ex. btw). "Dat betekent voerwinstprijzen die anderhalf keer zo hoog zijn ten opzichte van een 'normaal' begrotingsjaar voor bedrijven die 100 procent voerwinst draaien", merkt Rouhof op. "De verschillen met beter presterende bedrijven, die momenteel bijvoorbeeld 110 procent voerwinst behalen, zijn dit jaar nog groter wanneer het om het voerwinstresultaat gaat."

Afrekenen met fiscus

Het gevolg van een goed varkensjaar is volgens Rouhof dat veel bedrijven fiscaal een positief bedrijfsresultaat halen en de kans bestaat dat belasting moet worden afgedragen. Om dit te voorkomen, kunnen nog in 2019 stappen worden genomen. "Bijvoorbeeld door investeringen naar voren te halen, als asbestsanering of investeringen in groot onderhoud."
"Andere mogelijkheden zijn het treffen van voorzieningen voor bijvoorbeeld mest. Voor de lange termijn is ook het wijzigen van de rechtsvorm een mogelijkheid om de belastingdruk te verlagen. In het algemeen zijn er talrijke manieren en mogelijkheden, maar het is aan te bevelen naar bedrijfsspecifieke mogelijkheden te zoeken."

Neem voor meer informatie contact op met Leo Rouhof.

Wilt u ook elke maand op de hoogte zijn van de voerwinstprijzen? Meld u dan aan voor onze mailing via het formulier op onderstaande pagina.

Aanmelden voor voerwinstprognose

Dit interview met Leo Rouhof is verschenen op de website van Nieuwe Oogst.

Geen ranking noodzakelijk bij LBV regeling

Vorige maand kondigde RVO al aan dat het budget voor de Landelijke Beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus is verhoogd met bijna...

Lees verder

Regeling GLB-bedrijfsplanvoucher t.w.v. € 7.500 opent op 5 juni

Heeft u investeringsplannen? Of staat bedrijfsovername op de planning en heeft u een bedrijfsplan nodig? Vanaf 5 juni opent de subsidie GLB-...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Leo Rouhof

Adviseur Financieel Management
06 50 20 15 64
Stuur e-mail
Meer over Leo

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden