Invloed overspannen woningmarkt op landelijk wonen

Publicatiedatum: 05 augustus 2021

Nog nooit zijn de vastgoedprijzen en het woningtekort zo hoog geweest en dat vertaalt zich in een run op agrarische objecten en landelijk wonen. Er is een trend gaande van stedelingen die vanuit rijtjeshuizen of appartementen naar vrij gelegen ‘landelijk wonen’ overstappen. Waardoor de vraag naar en prijs van huizen in een dorp of buurtschap enorm hoog is.

Het gevolg van de toenemende druk op de huizenmarkt in landelijk gebied, is een grote onzekerheid bij de verkopende partij. Moet je snel handelen, met welke prijzen ga je akkoord, maar ook dilemma’s als het gaat om verkoop aan onbekende stedelingen of dorpsgenoten die al ‘zolang op zoek zijn’ of de familiewens om een agrarische bestemming te behouden maar geen geschikte koper/opvolger weten te vinden. Adviseur Vastgoed bij DLV Advies Marcel de Rooij maant tot kalmte: “Laat je niet gek maken door de snelheid waarbij woningen met regelmaat worden verkocht, zeker niet bij een woning met een agrarische bestemming. De aankoop, gebruik en financiering zijn vaak omslachtig. Voorkom problemen door je goed te laten informeren; voordat je besluit te gaan verkopen en ook tijdens gesprekken met potentiële kopers."

Wel of geen makelaar?

Marcel: “Het lijkt relatief eenvoudig om zelf aan de slag te gaan met de koop of verkoop van een woning. Op sites als Funda staat immers ‘alle’ informatie van de markt verzameld. Daarnaast is het ‘via-via’-verkopen of kopen populairder dan ooit. Maar pas op! Je hoort alleen de succesverhalen. De situaties waarin het mis gaat; verborgen gebreken, niet gemelde schades, niet nakomen van afspraken, en zo zijn nog meer voorbeelden te noemen; blijven binnenskamers. Mensen zijn niet trots om die verhalen ronduit te verspreiden.”

Is een makelaar een must voor iedere woningverkoop? Volgens de Vastgoed Adviseur niet, “maar laat je op de achtergrond bijstaan door een aan- of verkoop makelaar. Dat geeft vooral meer rust en kan verkeerde inschattingen voorkomen. Bovendien gaat het onderhandelen makkelijker, waardoor eventuele kosten aan advies of bemiddeling al gauw zijn terugverdient.” 

In de agrarische sector is het makelaarsvak nog relevanter dan in de markt van enkel huizen. “Er spelen zoveel meer factoren een rol. Het is daarom altijd raadzaam een vastgoed adviseur in handen te nemen. Bij DLV Advies werken gecertificeerde agrarisch makelaars, zij hebben naast de kennis van de markt en het netwerk in het buitengebied, ervaring in taxatie, grond- en pachtzaken, onteigening en herbestemming van agrarisch en landelijk vastgoed. Daarbij zijn we op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving. Dit resulteert in een passend advies bij de aan- en verkoop en een goede prijs. De courtage die wordt berekend is daardoor altijd terugverdiend.”

Informeren voor handelen

Voor de aankoop van een agrarisch object in het buitengebied, plus de nabij gelegen toebehoren, is het verstandig om juiste en voldoende informatie te vergaren voordat tot onderhandeling wordt overgegaan. Specialisten zoals in Ruimtelijke Ordening of Milieu kijken naar de situatie, waarmee de kopende partij beter kan inschatten of dit past bij de wensen. Daarnaast geven hypotheekadviseurs inzicht in de mogelijkheden qua financiering. De laatste jaren is financiering steeds makkelijker geworden, maar nog altijd een uitdaging op agrarisch gebied.

Principeverzoek biedt uitkomst

Aan de tekentafel ontstaan regelmatig mooie bouwplannen. Helaas biedt het bestemmingsplan niet altijd voldoende ruimte om deze plannen te realiseren. Dat komt meestal doordat het bestemmingsplan conserverend van aard is. Het bestemmingsplan legt de bestaande situatie vast, maar biedt geen ruimte voor (grootschalige) afwijkingen daarvan. Een principeverzoek biedt hier uitkomst. Het is een simpel middel om snel en zonder veel gedoe te onderzoeken of de gemeente planologisch wil meewerken aan een bouwplan.

Alle agrarische makelaars van DLV Advies zijn ingeschreven als makelaar en taxateur bij brancheorganisatie VBO. Advies nodig bij de aan- of verkoop van uw ‘landelijke woning’ of hulp nodig bij de herontwikkeling van grondgebied? Onze Adviseurs Vastgoed helpen u hier graag bij.

Video: Arjan en Margriet Hendriks: van strategische verhuizing tot staloptimalisatie

Vanuit hun voormalige gemengde varkens- en melkveehouderij in Heerde dachten Arjan en Margriet Hendriks er al jaren over om zich verder toe te spitsen...

Lees verder

Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!

Eén van de belangrijkste momenten in het leven van een ondernemer is de bedrijfsoverdracht. Jarenlang bouw je aan jouw onderneming en neem je de...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden