Kleine verschillen, grote gevolgen

Publicatiedatum: 05 juni 2020

In 2019, een jaar van extremen in opbrengstprijzen in de varkenshouderij, hebben verschillen in kostprijzen en opbrengstprijzen een grote invloed op het resultaat gehad. Dit blijkt uit de eerste analyses en benchmarks van de fiscale boekhoudingen door DLV Advies.

In andere jaren is Gerben Schrijver, adviseur mest & mineralen bij DLV Advies, in deze tijd veel in studiegroepverband de bedrijfsresultaten aan het bespreken. “De discussies onderling over de verschillen leveren vaak interessante inzichten op.”

Duitse markt niet gunstig

Momenteel zijn er vooral veel gesprekken op individuele basis. “In die gesprekken vergelijken we de resultaten met die van vergelijkbare bedrijven. We kijken kritisch naar zaken als kostprijs en bijvoorbeeld of een bedrijf nog voor de juiste markt produceert.” Zo was voor een aantal bedrijven het leveren van vleesvarkens voor de Duitse markt niet gunstig in 2019. Gerben: “De beren worden lichter geleverd dan in Nederland. Waar in Nederland beren van bijna 100 kg geslacht gewicht geleverd konden worden, bleef dat in Duitsland, in verband met classificatie, op 93 à 94 kg steken. Wanneer de biggenprijs dan erg hoog is zoals afgelopen jaar, dan is zwaar leveren gunstiger in combinatie met bezettingsgraad. Voor dit jaar zal dit naar verwachting gelijk blijven. Dus voor deze ondernemers is het waard om te overwegen of de Duitse markt op dit moment de beste keuze is.” Bij hoge prijsniveaus is er ook discussie omtrent het voordeel van Beter Leven. Verschil in uitbetalingsniveau, technisch resultaat en specifieke bedrijfsomstandigheden maken of deelname aan Beter leven interessant is en blijft. Hierin moeten we wel de lange termijnverwachtingen meenemen.

Scherp op de kosten

Wanneer er geld wordt verdiend laten ondernemers de teugels soms wat vieren, valt Gerben op. Maar juist dan is het verschil te maken. Bijvoorbeeld door scherp te blijven op de voerprijzen. “Als je als bedrijf zelf droogvoer maalt en mengt, is het wel zaak goed te blijven kijken naar wat de tarieven van de mengvoerbedrijven doen. Als zij voor 59 cent per kg groei kunnen leveren, dan zou je dat zelf ook moeten kunnen. Als jouw kostprijs dan op 62 cent per kg groei ligt, laat je veel geld liggen en moet je dit kritisch analyseren en hierin wellicht keuzes maken. Belangrijk is ook het effect van voerkosten in relatie met beer-borgdiscussie en het bijbehorende aflevergewicht. Andere opvallende zaken zijn momenteel de verschillen in kosten voor mestafzet, energie, biggenprijs, het opleggewicht van de biggen en kosten big per kg vlees.”

Wilt u hierover doorpraten? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs.   

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden