Plannen voor privéstal groeien uit tot luxe trainingsaccommodatie

Publicatiedatum: 05-12-2023

In het Limburgse Meijel verrijst Utopia Equestrian Estate, een super-de-luxe trainingsaccommodatie voor (internationale) springruiters. Het project van Wiro Bakker en Esther Laplooi begon met het plan om een privéstal te bouwen. “Maar als je toch al iets groots moet neerzetten met een binnenbak, waarom dan niet nog iets groter, zodat je het ook deels kunt verhuren? “Zo is het gegroeid”, schetst Wiro.

Het trainingscomplex begint al mooi vorm te krijgen. De gebouwen staan er inmiddels en de afwerking is nu in volle gang. Er zijn vier aparte secties met elk twaalf stallen. Elke sectie beschikt over twee eigen wasplaatsen met een apart solarium, meerdere opslagruimtes, zadelkamer en kantine. De binnenbak, buitenbak (met eb- en vloedbodem), paddocks, longeercirkels en stapmolens worden gezamenlijk gebruikt. Daarnaast zijn er voor de ruiters en grooms negen modern uitgeruste appartementen beschikbaar.

Wiro en Esther mikken hiermee op het hogere segment van internationale springruiters, die gedurende het hele jaar kunnen neerstrijken in Limburg. Wiro: “We zitten hier in het walhalla van de springsport met veel grote wedstrijdaccommodaties in de buurt, zoals Peelbergen Equestrian Centre in Kronenberg, Sentower Park net over de grens in België en ga zo maar door.” Ook worden er in de buurt grote springconcoursen georganiseerd, zoals in Maastricht, in Aken en niet te vergeten de Olympische Spelen in Parijs in 2024.

Ideale routing

Beide ondernemers hebben twaalf jaar in Portugal gewoond, daar zijn ze begonnen met het kruisen van Portugese Lusitano paarden met KWPN’ers. Bij terugkeer in Nederland wilden ze hier een kleinschalige fokkerij voor opzetten, wat uiteindelijk uitgroeide tot het Utopia Equestrian Estate. De keuze viel op een voormalig nertsenbedrijf in Meijel. Ideaal, volgens Wiro: “Een schoon bouwperceel van twee hectare, waarop we alles naar eigen inzicht konden indelen, met de ideale routing. Zo is de behandelplaats voor de hoefsmid op een aparte plek, hebben we de hooi- en stro opslag bij de hand en de overdekte mestopslag juist wat verder weg.”

Ook voor de privéstal is er uiteraard plaats; in een apart gebouw met boxen voor de sportpaarden van Esther, meerdere merrieboxen en twee groepsstallen voor de opfok.

Bouwtechnisch adviseur Tim Lommen is van begin af aan bij de plannen betrokken geweest. Hij heeft veel ervaring in de paardensector en is sinds mei 2023 werkzaam bij DLV Advies. Voor die tijd was Tim al betrokken bij de plannen, zo begeleidde hij beide ondernemers al vanaf de aankoop van het perceel tot aan de vergunningverlening. Hij is verantwoordelijk voor het bouwkundige ontwerp en de daarbij behorende tekeningen tot de aanbesteding. Vervolgens verzorgt hij in de uitvoerende fase de bouwbegeleiding. Wat Wiro betreft verloopt de samenwerking met Tim uitstekend. “Ik ben er zelf niet goed in, maar hij houdt alles bij. Tim weet uit z’n hoofd welke afspraken er gemaakt zijn met alle betrokken bouwbedrijven, of hij heeft het in een handomdraai bij de hand. Het is dat ik ‘m na de bouw niet meer nodig heb, anders had ik ‘m zo een baan aangeboden”, lacht hij. Tim vult aan: “Dat is ook ons voornaamste doel, de klant in de bouwfase ontzorgen.”

MDV-paardenbedrijf

Wat ook bijzonder is, is dat Utopia Equestrian Estate een van de eerste paardenbedrijven is dat voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat betekent onder meer extra ruime boxen, paarden die permanent naar buiten kunnen kijken, vrije uitloop naar buiten voor de jonge paarden en in de winter verwarmd water in de drinkbak. Op de drinkbakken komt ook een watermeter, zodat goed te zien is of de paarden voldoende drinken. Dat is een belangrijke graadmeter voor de diergezondheid.

Als alles volgens planning verloopt, is het luxe paardenhotel in het vroege voorjaar van 2024 helemaal klaar om de gasten uit binnen- en buitenland te ontvangen.

Bron 3D afbeelding: VG-Designs / Eveline van Gruisen

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september
Uitnodiging praktijkmiddag regeneratieve landbouw 2024
Groen licht voor verhogen subsidie behoud grasland
Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies
Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk
Nieuwe stap gezet voor de toepassing van RENURE, invoering per 2025 nog mogelijk
Project 'Verduurzamen varkenshouderij door samen leren over stalklimaat' succesvol afgerond
Slim ontdooien
Koelen met zonkracht