Opfokken in buitenland de oplossing?

Publicatiedatum: 24 januari 2017

Jongvee opfokken in het buitenland is ingewikkeld. Er komt veel bij kijken op het gebied van wetgeving, vergunningen en gezondheid. Tijdens de bijeenkomst ‘Jongvee opfok in het buitenland’ waren ruim 25 geïnteresseerde melkveehouders uit Zuid-Nederland, Gelderland en Utrecht aanwezig. De helft van deze ondernemers was zich aan het oriënteren wat de mogelijkheden zijn om jongvee in het buitenland op te fokken. Een aantal ondernemers had al stappen gezet richting de koop van een bedrijf in het buitenland. Jongvee opfokken in het buitenland is een manier om te voldoen aan de GVE-regeling binnen het fosfaatreductieplan. Maar is dat wel zo makkelijk als het klinkt?

Als je praat over het uitbesteden van jongvee richting het buitenland, wat kan er dan wel en wat er kan niet. Op dit moment is nog niet alles voor 100% in de wetgeving vastgelegd. Er zijn meer vragen dan er antwoorden op de website van Zuivel NL staan.

Wet- en regelgeving

Er leefden veel vragen bij de geïnteresseerden over de samenwerking die mogelijk is in België. Tijdens de bijeenkomst bleek wel dat het ingewikkelder in elkaar zit dan de geïnteresseerden vaak vooraf dachten. Hoe vind je een goede ondernemer? Hoe is het met de wet- en regelgeving gesteld? Wat zijn de verplichtingen rondom quarantaine? De gezondheidsdienst was aanwezig als ook DLV België om hier inhoudelijk op in te gaan. De complexiteit zit in de regelgeving en de praktische uitvoering. Een voorbeeld: Je kunt in België niet met 2 ondernemers een stal huren. Hierdoor is gezamenlijk opzoek gaan naar een locatie geen optie. 

2017 vs 2018

Voor Nederland is er een bijzondere situatie ontstaan: de wetgeving in 2017 is anders dan in 2018, maar de wetgeving zoals deze nu staat is nog niet 100% zeker. De onzekerheid maakt dat de veehouders goed moeten kijken naar wat de regelgeving van 2017 inhoudt en wat er volgt in 2018. Vic Boeren, manager rundvee bij DLV Advies: “Leg de opties naast elkaar en denk verder; maak een strategische keuze. Het kan zijn dat je als ondernemer in 2017 een stapje terug moet doen als het gaat om melken en qua GVE om daarna in 2018 iets meer te mogen melken met meer koeien. De stap zetten naar het buitenland kan een optie zijn. Maar als je die stap zet, dan doe je dat ook voor langere tijd. Anders is de energie die je erin stopt heel erg hoog voor de periode om het te overbruggen tot de nieuwe wetgeving in 2018. Als je het vraagstuk rondom GVE voor 2018 op een andere manier geregeld krijgt, dan hoef je waarschijnlijk niet uit te wijken naar het buitenland.”

Jongvee opfokken in het buitenland is niet voor iedereen de manier om te voldoen aan de GVE-regeling. “Voor de forse groeiers die ook nog een stapje verder willen gaan en die op die manier een strategische keuze om jongvee op afstand weg te zetten, dan maakt het op zich niet veel uit of het in Nederland, België of Duitsland wegzet.  Wil je aan de GVE reductie regeling  voldoen of vanaf 2018 aankoop  fosfaatrechtenvoorkomen dan is het buitenland een optie”, aldus Vic Boeren.

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden