Puzzelen met de ruwvoervoorraad

Publicatiedatum: 02 november 2021

Nu het weideseizoen weer ten einde is, is het voor melkveehouders zaak om de kwaliteit van het gewonnen ruwvoer onder de loep te nemen en een voerstrategie uit te stippelen. Het is een uitdagende puzzel om met de kwaliteit ruwvoer voldoende melk met goede gehalten te blijven melken.

Massa is kassa, luidt het gezegde, maar melkveehouders zullen zich hier in ruwvoerjaar 2021 niet direct in herkennen. Er is veel gras gewonnen maar voor veel boeren laat met name de eiwitkwaliteit van de eerste en soms ook de tweede snede flink te wensen over. “Doen met wat je hebt, is dit jaar de kunst”, zegt Ap van der Bas, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies.

Grote diversiteit kuilen

De diversiteit aan kuilen is groot. Zo tref je betere kuilen aan van eind april en zijn de latere kuilen vaak drijfnat of erg arm aan VEM en ruw eiwit. De uitslagen van de zomerkuilen zijn voor VEM en eiwit hoger, wat kansen biedt om de kuilen samen te voegen. Veel van de late voorjaarskuilen zijn erg broeigevoelig. Om broei te voorkomen zit er ook een ondergrens aan de voersnelheid en dus het rantsoenaandeel.

Eiwit goed benutbaar

Er is ook een voordeel van de lage eiwitgehaltes in gras, vindt Ap van der Bas. “De DVE-OEB-verhouding van deze kuilen is wel goed. Het eiwit dat geoogst is, is bestendig en dus goed benutbaar. Melkveehouders kunnen dit seizoen dus goed op maat eiwit aanvoeren. Te veel eiwit voeren is niet nodig.” Bijsturen met eiwit kan goed met soja, raap of bierbostel. “Let goed op de prijzen en hoe de markt zich ontwikkeld”, geeft Van der Bas de boeren mee.

Weiden op etgroen

Volgens de DLV-adviseur hebben de natte periodes in de zomer geen goede invloed op de smaak van het gras. “Probeer de dieren zo lang mogelijk op etgroen gras te laten weiden of hou het zomerstalvoeren zo lang mogelijk aan.” Volgens hem kan er in oktober dan nog een kuil gewonnen worden met een hoger gehalte ruw eiwit.

Niet schudden

Ap: “Die oktoberkuil past mooi naast de kuilen met een laag eiwit. Goed oogsten is extra belangrijk. Niet schudden en het gras snel van het land halen zijn enkele tips om VEM en suikers te behouden.”

Overweeg ook om het najaarsgras naar de grasdrogerij te brengen, adviseert Ap verder. “Zo benut je het eiwit van eigen land maximaal. Bovendien zijn de droogkosten sneller terug te verdienen omdat eiwit aankopen duur is.”

Mks en corn cob mix

Ook mais oogsten als mks of corn cob mix kwam veel terug de afgelopen weken. Mais oogsten met een langere stoppellengte adviseert Ap. "Het is dan alleen goed bekijken wanneer je de stoppels klepelt: nu of in het voorjaar. Het mooist is om dat nu te doen. Doen met wat je hebt, is dit jaar de kunst. Maar omdat het bij de eerste en tweede snedes om grote hoeveelheden ging, is het extra belangrijk te letten op de voersnelheid. Deze kuilen zijn broeigevoelig, dus gebruik op de snijvlakken broeiremmers. Op grovere kuilen adviseer ik dat sowieso," aldus Ap. 

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van Nieuwe Oogst

Uitnodiging praktijkmiddag regeneratieve landbouw 2024

Wij nodigen u van harte uit voor de praktijkmiddag regeneratieve landbouw op vrijdag 9 augustus a.s. op het teelt- en verwerkingsbedrijf Stam-Schaap...

Lees verder

Groen licht voor verhogen subsidie behoud grasland

Op 15 juli opent de subsidie behoud grasland voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie. De eerste kamer heeft ingestemd met een verhoging van...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden