Rekenen aan fosfaat

Publicatiedatum: 23 mei 2018

De afgelopen periode hebben alle adviseurs van DLV Advies met hun klanten adviesgesprekken gevoerd in het kader van de gecombineerde opgave 2018 en de mestplanning 2018. Tijdens deze gesprekken kwam in veel gevallen naar voren dat heel veel melkveehouders nog zeer ruim boven hun maximaal te houden vee-aantallen zitten in relatie tot de beschikbare fosfaatrechten. Aan het einde van het jaar moeten de gemiddelde vee-aantallen binnen de toegekende hoeveelheid fosfaatrechten passen. Inmiddels zit er al ruim 1/3 deel van het jaar op. Teveel dieren in deze periode betekent dat er extra maatregelen genomen moeten worden in de komende periode om aan het eind van het jaar binnen de beschikking te blijven.

Tijdig strategie bepalen

Het is dan ook tijd om een strategie te bepalen om aan het einde van het jaar voldoende fosfaatrechten te hebben voor de gehouden dieren in 2018. De adviseurs van DLV Advies kunnen u hierbij helpen. Terugbrengen van het aantal stuks vee in de komende periode zal in veel gevallen betekenen dat er minder melkinkomsten binnenkomen. Daarom is het niet alleen belangrijk om nu in beeld te brengen hoeveel melkkoeien u op basis van de beschikbare fosfaatrechten kunt houden, maar is het ook belangrijk om scherp in beeld te houden wat dat betekent voor uw inkomsten in de komende periode.

Liquiditeitsontwikkeling in beeld

Ook als u rechten wilt aankopen is het belangrijk dat u de liquiditeitsontwikkeling tot en met het eind van het jaar goed in beeld heeft. Dit op basis van de verwachte melkstroom in deze maanden, waarin een verwachting over de ontwikkeling van de melkprijs moet worden opgenomen. 
Daarnaast is er voor veel bedrijven nog een efficiëntieslag te maken. Met de beschikbare fosfaatrechten een maximale hoeveelheid te produceren melk draagt u bij aan een betere liquiditeitsontwikkkeling. 

Laat u in december 2018 niet verrassen!

De adviseurs van DLV Advies ondersteunen en adviseren u op basis van een analyse van uw meest actuele jaarrekening en/of de Kringloopwijzer 2017. Aan de hand van deze gegevens maken we samen met u een prognose op, waarin we het nog te houden aantal melkkoeien en de nog te produceren hoeveelheid melk samen met u zo accuraat mogelijk inschatten. Zo krijgt u een goed beeld van uw productiemogelijkheden tot het eind van het jaar en heeft u meteen een goede inschatting van het verloop van uw lopende rekening tot en met eind dit jaar.

Neem contact op met een van onze adviseurs om samen uw strategie voor de komende maanden te bepalen. Laat u in december 2018 niet verrassen!

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden