SABE-regeling Piekbelasters opent 10 juli

Publicatiedatum: 16 juni 2023

De openstelling voor de regeling, Subsidiemodule Agrarische Bedrijfsadvisering en Educatie (SABE), die bedoeld is voor veehouders met een hoge depositie op Natura 2000-gebieden, is bekend gemaakt. De regeling opent op 10 juli a.s. en kan tot 1 december worden aangevraagd.

De adviesvoucher heeft een waarde van maximaal €1.500 en kan worden aangevraagd door landbouwondernemingen met een veehouderij met piekbelasting.

SABE Bedrijfsadvies

De vouchers kunnen worden ingezet voor de aandachtsgebieden E1 (persoonlijke ontwikkeling van ondernemer en bedrijf) en E3 (bedrijfsovername en bedrijfsbeëindiging). Martje van Laatum, projectleider bij DLV Advies, zegt hierover: "Het gaat hier om advisering over de toekomst van het bedrijf, zoals omschakelen, innoveren of verplaatsen, maar ook wanneer ondernemers zich oriënteren op de stoppersregelingen (Lbv en Lbv+) en ondersteuning nodig hebben bij hun afweging."

Depositieberekening

"Bij de aanvraag dient een depositieberekening, om aan te tonen dat je een piekbelaster bent, te worden toegevoegd," vervolgt Martje. Hierin wordt de depositie op overbelaste Natura 2000-gebieden in een straal van 25 km berekend. Deze depositie is afhankelijk van veel verschillende factoren, waaronder het aantal dieren dat gemiddeld in 2021 is gehouden, de ligging ten opzichte van Natura 2000, de gebruikte emissiereducerende technieken en de grootte van het Natura 2000-gebied. Heeft u hierbij hulp nodig? DLV Advies kan een depositieberekening voor u uitvoeren die we vervolgens in de AERIUS Check invoeren.

Depositieberekening aanvragen
 

Beschikbaar budget

Met de openstelling van de subsidie en het beschikbaar stellen van een subsidieplafond wordt ook de haalbaarheid van de regeling gewaarborgd. Door het stellen van een maximaal bedrag van €4.500.000 voor adviesvouchers wordt ervoor gezorgd dat een groot aantal veehouderijen kan profiteren van de subsidiemogelijkheden. 

Voorwaarden SABE-regeling:

  • Openstelling: De subsidie loopt van 10 juli 2023 tot 1 december 2023 

  • Veehouderij met piekbelasting: De regeling is specifiek bedoeld voor landbouwondernemingen die een veehouderij met een piekbelasting van ten minste 2.500 mol stikstof per jaar drijven.

  • Stikstofdepositie in overbelaste Natura 2000-gebieden: De veehouderij moet een significante impact hebben op de stikstofdepositie in overbelaste Natura 2000-gebieden.

  • De adviesvoucher heeft een maximale waarde van €1.500. Het advies, gegeven door een onafhankelijke BAS-adviseur, moet gericht zijn op een van de volgende aandachtsgebieden: Duurzaam Ondernemerschap (persoonlijke ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijf, inclusief toekomstperspectief) of bedrijfsopvolging of bedrijfsbeëindiging .

  • Depositieberekening moet worden toegevoegd bij de aanvraag: Voor het bepalen van de omvang van de stikstofvracht moet de veehouder gebruikmaken van het rekeninstrument AERIUS Check.

Aanvragen

Wilt u dat wij de SABE-voucher voor veehouders met een hoge depositie op N2000 gebieden of (een van) de andere SABE voucher(s) direct bij openstelling voor u aanvragen? Laat dan hieronder uw gegevens achter. 

* verplichte velden

Bedrijf integraal verduurzamen? IDL-lening kan uitkomst bieden

Agrarisch ondernemers die plannen hebben om hun bedrijf integraal om te schakelen naar een duurzamere bedrijfsvoering, kunnen in aanmerking komen voor...

Lees verder

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden