Uitnodiging demonstratie veldbonen 17 juli a.s.

Publicatiedatum: 27 juni 2023

In het nieuwe GLB gelden veldbonen als rustgewas en kunnen ze ingezet worden als rustgewas vanuit het 7e NAP.  Overweegt u komend najaar veldbonen in te zaaien, bezoek dan de demonstratiemiddag veldbonen in Warfstermolen 17 juli a.s. van 13.00 tot 15.00 uur. Specialisten in het veld delen ervaringen en praten u bij over de teelt en de toekomstige ontwikkelingen. 

Voor het project Tegearre ûnderfine en Samen werken, samen sterker, organiseert DLV Advies in samenwerking met Delphy en Limagrain een demonstratiemiddag veldbonen in Warfstermolen. Tijdens deze demonstratie krijgt u alles te horen over de teelt van veldbonen, maar ook over de toekomstige ontwikkelingen. Ap van der Bas, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies en andere specialisten praten u bij. Deelname is gratis. 

Areaal veldbonen verdubbelt

Het areaal veldbonen in Nederland gaat de komende jaren verdubbelen. Ap: "We merken aan de enorme vraag dat eiwitteelten momenteel sterk in de belangstelling staan. Het veldbonenareaal is de afgelpen jaren, mede door de hoge eiwitopbrengst, al enorm gestegen. Ik verwacht dat die stijgende lijn zich de komende jaren zal voortzetten." 

Nieuwe GLB en 7e Nitraat Actie Plan 

Veldbonen gelden als rustgewas in het nieuwe GLB. Daarnaast kunnen veldbonen ingezet worden als rotatie- en rustgewas om zo aan de verplichtingen vanuit het 7e NAP te voldoen. Veldbonen zijn vlinderbloemige en halen stikstof uit de lucht, dit past goed bij de steeds krapper wordende bemestingsruimte. De te verwachte opbrengst is circa 5 tot 8,5 ton per hectare met een gemiddeld eiwitgehalte van 25 tot 32 procent per kilogram droge stof. Bovendien bevatten veldbonen circa 400 gram zetmeel. Hiermee komt de VEM op circa 1200 uit. Veldbonen zijn hoogwaardige krachtvoervervangers, vooral wanneer de prijzen van krachtvoer hoog zijn.  

Programma 17 juli a.s.

De toegang én koffie en thee voor de demonstratiemiddag veldbonen zijn gratis. U hoeft zich hier niet voor aan te melden. 

Tegearre underfine en Samen werken, samen sterker

Zowel het project Tegearre ûnderfine als het project Samen werken, samen sterker zijn gericht op het toekomstbestendig maken van het boerenbedrijf. Één van de onderwerpen die behandeld worden zijn de zogeheten alternatieve teelten die binnen het nieuwe GLB extra interessant zijn. 

 

Uitnodiging praktijkmiddag regeneratieve landbouw 2024

Wij nodigen u van harte uit voor de praktijkmiddag regeneratieve landbouw op vrijdag 9 augustus a.s. op het teelt- en verwerkingsbedrijf Stam-Schaap...

Lees verder

Groen licht voor verhogen subsidie behoud grasland

Op 15 juli opent de subsidie behoud grasland voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie. De eerste kamer heeft ingestemd met een verhoging van...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden