Anticiperen op NVWA-naleefmeting bij varkenshouderijen

Publicatiedatum: 27 november 2023

Hoe is het gesteld met het dierenwelzijn bij varkenshouderijen? Dat wil de NVWA beter in beeld krijgen. Op 20 november zijn zij gestart met het uitvoeren van inspecties die onderdeel zijn van een nalevingscontrole. De resultaten zullen door de NVWA worden gebruikt om toekomstige inspecties gerichter uit te voeren. Ook kunnen ze over specifieke onderwerpen communiceren waarvan is gebleken dat dit bij varkenshouderijen extra aandacht en prioriteit nodig heeft om het welzijn van varkens te verbeteren.

Inspecteurs zullen extra letten op verschillende aspecten, waaronder hokverrijking, ventilatie-alarmen en het couperen van staarten. Voor varkenshouders is het van belang om op de hoogte te zijn van de aandachtspunten zodat zij hier tijdig op kunnen anticiperen.

Ventilatie-alarmen

Recent zijn er aangescherpte regels ingevoerd voor ventilatie-alarmen in stallen. Deze zijn verplicht sinds 1 juli 2023. De aangescherpte regels hebben een overgangstermijn tot 1 januari 2024. Tot die tijd ontvangen varkenshouders enkel nog een waarschuwing bij overtredingen. Neem het wel serieus, ook voor de eigen bedrijfsvoering. Pas, waarnodig, het systeem aan en test het maandelijks. Zonde als je hiervoor een boete ontvangt.

Stoppen met couperen van krulstaarten

De Nederlandse varkenshouderij heeft de ambitie uitgesproken om stapsgewijs en verantwoord naar vitale varkens met een krulstaart te gaan. Onder andere hokverrijking speelt een rol bij het stoppen met het couperen van staarten. Varkenshouders kunnen maximaal €500.000 subsidie krijgen om het couperen van varkensstaarten te stoppen. De subsidie kan besteed worden aan voorbereidingskosten, uitvoeringskosten en investeringskosten. Om in aanmerking te komen, moeten aanvragers voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het vormen van een samenwerkingsverband en het gezamenlijk opstellen van een projectplan zijn vereist. Deze subsidie kan tot woensdag 13 december 2023 aangevraagd worden.

Lees meer


Subsidie aanvragen

Wilt u meer informatie over deze subsidie of wilt u dat wij het projectplan voor u schrijven en/of de aanvraag voor u indienen? Laat hieronder uw gegevens achter. Wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Aandacht voor luchtkwaliteit

Naast ventilatie, meten inspecteurs tijdens de naleefmeting ook de concentraties ammoniak en koolstofdioxide in de stallen. Bij te hoge niveaus, in combinatie met dieren die symptomen vertonen gerelateerd aan het stalklimaat, treedt de NVWA handhavend op. Wil je sancties voorkomen, wees dan proactief in het optimaliseren van de luchtkwaliteit. 

De klimaatsensor van Slimme Stal, ontwikkeld door Connecting Agri & Food meet continu de luchtvochtigheid, temperatuur, CO2 en ammoniak. Via het online dashboard zijn deze gegevens 24/7 uit te lezen. Wilt u hier meer over weten, dan kunt u contact opnemen met Harm van der Zanden, productmanager Slimme Stal bij Connecting Agri & Food.

Via het uitvoeren van dergelijke inspecties hoopt de NVWA inzicht te krijgen in welke onderwerpen goed worden nageleefd en welke extra aandacht en prioriteit nodig hebben om het dierenwelzijn van varkens te verbeteren. De naleefmeting moet uiteindelijk een zo volledig mogelijk beeld geven van de stand van zaken in de varkenshouderij in Nederland. Met de resultaten uit de naleefmeting kan de NVWA gerichter inspecteren en communiceren over de welzijnsonderwerpen waarvoor aandacht en prioriteit nodig zijn.

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van nvwa.nl

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden