Bewaarvereniging krijgt bijzondere dubbele bewaarloods

Publicatiedatum: 03 december 2018

Een bewaarvereniging uit  Hank gaf DLV Advies opdracht voor de realisatie van een vervangende bewaarloods in Hank. Het resultaat mag er zijn, er is een dubbele bewaarloods gerealiseerd met een opslagcapaciteit van in totaal 2.750 ton aardappelen.

Coöperatieve Vereniging Aardappelbewaarplaats Altena heeft op hun bedrijfslocatie in Hank meerdere bewaarloodsen beschikbaar voor de opslag van akkerbouwproducten, waarin de leden hun aardappels opslaan. Een van de gebouwen was aan vervanging toe en vanuit de vereniging was er behoefte aan een nieuwe, moderne bewaarloods met meer opslagmogelijkheden. Bovendien was de oude schuur ook aan het eind van zijn technische levensduur. Omdat elk lid een eigen bewaarcel wil gebruiken, diende er in het ontwerp rekening gehouden te worden met meerdere kleine cellen met inhoud van minimaal 250 ton.

Jos Commissaris, adviseur bouw open teelten, verzorgde het ontwerp, de benodigde vergunningen en aanbesteding. Tijdens de bouwfase begeleidde hij de bouw en bewaakte de kwaliteit en planning daarvan. “De ruimte die we gecreëerd hebben met het ontwerp is een dubbele bewaarloods, bestaande uit 2 x 5 bewaarcellen, met een opslagcapaciteit van 275 ton aardappelen per cel. Verder hebben leden ook de mogelijkheid om uien, knolselderij of wortelen op te slaan.”

Uitdagingen bouw

Vanaf het begin waren er al wel een aantal uitdagingen waar Commissaris rekening mee moest houden. “Ten eerste was er op het erf geen andere ruimte voor nieuwbouw. Dus we moesten uitgaan van de afmetingen van de bestaande schuur voor de nieuwbouw. Ten tweede gaf het bestemmingsplan ook geen ruimte om extra oppervlakte te creëren, dat betekende dat het gebouw een afmeting van ca. 36 x 36 m zou gaan hebben. Voor de bouwfase hadden we ook rekening te houden met een strikte planning, omdat dus eerst de bestaande schuur gesloopt moest worden voordat de bouw kon starten. De sloopwerkzaamheden zijn in het voorjaar gestart en net na de bouwvak kon de nieuwe loods opgeleverd worden, zodat de nieuwe oogst er in opgeslagen kon worden.”

Uitvoering bewaarcellen

Om de bewaarcellen zo goed mogelijk te verdelen over de oppervlakte die beschikbaar was, zijn de celbreedtes afgestemd op de maten van de betonnen ventilatieroosters. Ook bleven de mogelijkheden om met stalen gordingen naar grotere spantafstanden te gaan niet onbenut. Zo zijn er dus 10 bewaarcellen gecreëerd, elk met een oppervlakte van 110 m2.

Bijzondere locatie drukkamer

Het bijzondere aan de gerealiseerde bewaarloods is de locatie van de drukkamer. “Doordat we vastzaten aan de afmetingen van het te slopen gebouw en de wens om relatief kleine cellen te maken, zijn we uitgekomen bij een ontwerp met een dubbele drukkamer in het midden. Dit is een bijzondere locatie van de drukkamer, want normaal gesproken positioneren we die aan de buitenzijde van het gebouw, zodat de ventilatielucht aan die kant naar binnen kan worden gebracht. We moesten dus een nieuwe manier uitwerken om via de drukkamer in het midden de buitenlucht naar binnen te kunnen halen”, aldus Commissaris.

Daarom is er in het midden van de schuur een dakverhoging toegepast waarlangs de lucht van boven aangezogen wordt en in de twee drukkamers komt. De inlaatklep in de wand, tussen bewaarcel en drukkamer, dient hier als mengluik. De uitlaatluiken bevinden zich boven de grote deuren aan de voorzijde van de bewaarcellen. Jos Commissaris vervolgt: “We zijn tevreden met het behaalde resultaat. Hierdoor is de continuïteit van de vereniging gewaarborgd en kunnen de leden voorlopig weer uit de voeten.”

Hoe krijg je meer daglicht in bestaande varkensstal?

De eisen van het Beter Leven-keurmerk worden vanaf 1 januari 2025 aangescherpt, waaronder die voor daglicht. Bij nieuwbouw kun je hiermee rekening houden....

Lees verder

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden