Doen waar je goed in bent

Intensieve begeleiding bij omvangrijke bouwplannen.

Bij de omvangrijke bouwplannen van de grote pluimvee fokkerijorganisatie Cobb riep Alex van der Voorn de hulp in van DLV Advies. Van der Voorn: “Wij zijn kippenfokkers en dus geen begeleiders van bouwprojecten. En je moet doen waar je goed in bent.” 

Toen Alex van der Voorn in 2009 manager werd van het basisfokbedrijf van Cobb in het Gelderse Herveld, wist hij dat er grote bouwplannen op stapel stonden. Het begon met de bouw van een broederij. “Ik dacht dat doe ik er wel even bij. Ik gooi een paar lijntjes uit en dan begint het wel te lopen.” Dat pakte totaal anders uit, ontdekte hij al snel. “Die kennis heb je niet.”

Professionele ondersteuning

Alex ging vervolgens op zoek naar professionele ondersteuning voor het opstellen van  een  budget,  de  aanbestedingen  en het bouwmanagement. Van de drie aangeschreven partijen was er met Theo Mulders van DLV Advies direct een goede klik. Alex: “Hij dacht vanaf het eerste gesprek mee en gaf goede tips over aandachtspunten waar  we  rekening  mee  moesten  houden. Bovendien ontdekte ik dat DLV Advies een brede organisatie is waarmee je concrete afspraken  kunt  maken  en  waar  je  snel resultaten ziet.” De ervaring van Theo in de  pluimveesector  was  ook  snel  duidelijk. “Het stopt niet bij het gebouw, ook de techniek is voor hem gesneden koek. Hij weet waar hij het over heeft.”
De  begeleiding  is  intensief.  Vanaf  2011 is Theo wekelijks één tot anderhalve dag met  het  project in Herveld  bezig.  Alex: “Met  zo’n  project  werkt  het  heel  mooi wanneer je zo’n sparringpartner hebt. Een klankbord dat steeds vragen stelt bij de  keuzes  en  kijkt  of  het  ook  anders  of beter kan. Een onafhankelijke bouwbegeleider is in de  relatie  met  de  aannemer  ook  prettig. Een buitenstaander kan toch eenvoudiger scherp en kritisch zijn.”

Binnen budget

Het  project  rond  de  broederij  liep  meer dan goed. Alle partijen werkten prettig samen en de bouw bleef binnen het budget. “Dat levert veel credits op in de eigen organisatie,” is Alex zijn ervaring. De broederij  was  uiteindelijk  het  begin van een nog veel groter project. De bouw van 13 nieuwe stallen en de renovatie van 13 bestaande  stallen  volgden. DLV Advies verzorgt  het  bouwmanagement  met  de  bijbehorende budgetbewaking, maar is ook betrokken bij subsidies, aanvullende vergunningen en grondaankopen. ”Via Theo kom ik met steeds meer diensten van DLV Advies in aanraking. Hij komt met voorstellen en ik kijk dan of ik het iets vind.” Zo bemiddelde DLV Advies inmiddels ook bij de inkoop van energie op het grote  bedrijf. “Het kost niets, maar levert veel op.” Alex is blij met DLV Advies, maar Theo is ook blij met Cobb. “Ze hanteren een open werkwijze. Komen we onderweg knelpunten tegen, dan zoeken we samen naar oplossingen. Ook als blijkt dat we dan terug moeten komen op eerdere afspraken. Dat werkt heel prettig.”